A klasszikus „bögrés-mákos” felezett adagja 1 őzgerinc formára!
1 bögre liszt
1 bögre mák /még darálás előtt/
½ bögre cukor
½ kocka margarin /12.5 dkg/
1 tojás
½ bögre tej
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
½ citrom leve és héja
pici só /késhegynyi/
vaníliás cukor vagy aroma
esetleg őrölt fahéj, ízlés szerint
1 bögre aszalt gyümölcsök vegyesen /s.barack, szilva, trópusi mix, vörös áfonya, mogyoró,
diákcsemege, csoki darabok stb/ tetszés szerint, ki mit szeret.
A gyümölcsöket előkészítem, amit kell, apróra vágok és egy kicsi liszttel megszórom, majd összekeverem.
A margarint a cukorral kikeverem, hozzáadom a tojást is, tovább keverem /lehet robotgéppel is/.
Hozzáadom a mákot, a citrom héját, a sót,/fahéjat/ a vaníliát, kevés tejet és elkeverem, majd beleöntöm a lisztet. A liszt közepébe egy kis mélyedést csinálok, ebbe teszem a szódabikarbónát, majd erre öntöm a citrom levét. Így ez felfut, ettől könnyebb lesz a tészta. Hozzáadom a maradék tejet és jól kikeverem, majd beleteszem az aszalt gyümölcsöket is.
A kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntöm. /lehet sütőpapírral is kibélelni/
Előmelegített sütőben, tűzpróbáig sütöm. /kb. 40-50 perc/ Akkor jó, ha már nem ragad a késre!
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy mélyebb falú tálcába egyengetjük. A krémhez a tejből és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk, majd kihűtjük. A túrót elekt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. A sütőport és a kakaóport elvegyítjük a liszttel, majd az étolajjal együtt a tojásos masszához keverjük. A tojásfehérjét kemény...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA meggyléből, cukorból, fahéjból, pudingporból krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk, tepsibe rakjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott, meghámozott almákat reszeljük le, citromlével locsoljuk meg. Lényeges, hogy tényleg lédús almából készítsük! Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű