Családireceptkönyv.hu

Somlói torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :

Sima piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
9o g cukor
100g liszt
1 tk. sütőpor

Diós piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
70 g liszt
30 g darált dió
1 tl. sütőpor

Kakaós piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
90 g liszt
10 g kakaópor ( cukrozatlan, Holland)
1 tk. sütőpor

Narancsos-rumos szirup:

200 ml víz
1 narancs leve + reszelt héja
1 citrom reszelt héja
100g cukor
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)

Vaníliakrém :

400 ml tej
100 g cukor
1 csomag vanília pudingpor
1 tojás sárgája

A csokoládéöntethez :

150 g jó minőségű étcsokoládé ( min. 74%-os )
80 ml víz
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)

Díszítéshez :

200 ml tejszín
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor

50 g rumba ( vagy rum aroma+víz) áztatott mazsola
kevés darált dió a megszóráshoz

Elkészítés:


Elkészítés :


Először a piskótalapokat készítjük el, mind hármat egyforma módon. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a cukorral és az egy evőkanál vízzel fehéredésig jól kikeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük. A lisztet, sütőport (kakaót, dió) összekeverjük és kanalanként a sárgájás krémhez keverjük, majd a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
24 cm-es sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A krémhez a pudingport, tojás sárgáját, cukrot csomómentesre keverjük 100 ml tejjel, a többi tejet feltesszük forrni, majd a pudingporos tejet hozzáöntjük, és folytonos keverés közben besűrítjük.

A sziruphoz, az összes hozzávalót összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.

A mazsolát rumba vagy rum aromás vízbe beáztatjuk.

Torta összeállítása :

A kakaós piskóta kerül alulra, meglocsoljuk a szirup harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, és megszórjuk mazsolával. Erre kerül a diós lap .....szirup ......krém ....mazsola, végül a sima piskótával zárjuk, és ezt is meglocsoljuk a sziruppal. Félretesszük pihenni, lehetőleg egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.

A csokiöntethez a hozzávalóit összemelegítjük, míg egynemű krém lesz. Hagyjuk kissé hűlni, majd a torta tetejére öntjük és eloszlatjuk a tetején úgy, hogy körbe kissé lefolyjon az oldalára. Jó ha kilátszik kissé a piskóta,mert így jobban hasonlít a somlói galuskára.

A tejszínhabot felverjük a porcukorral és habfixálóval, habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta tetejét, megszórjuk darált dióval és kidíszítjük mazsolával.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Tejszínes körtekrémleves
Tejszínes körtekrémleves

A körtét meghámozzuk, magházát kivesszük és kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a citromot és ízlés szerint fahéjat, valamint a cukrot. Felontjuk annyi vízzel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Földieperkrém leves
Földieperkrém leves

A jól megmosott, megtisztított földiepret 1 liter vízben cukorral, sóval, szegfűszeggel, fahéjjal feltesszük főni (kb. 20 perc). Közben a tejszín felét a liszttel simára felkeverjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggy lekvár anyu féle
Meggy lekvár anyu féle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar HAGYMALEVES®
HAGYMALEVES®

A csülköt odatesszük abálódni, jó néhány óra. Miután megpuhult a csülök, kivesszük az edényből. Bármit lehet készíteni belőle „Csak krumplis tésztát ne”. Tésztaszűrőn, átpasszír...

Elkészítési idő: 3-4 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk