Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :
Sima piskóta :
2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
9o g cukor
100g liszt
1 tk. sütőpor
Diós piskóta :
2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
70 g liszt
30 g darált dió
1 tl. sütőpor
Kakaós piskóta :
2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
90 g liszt
10 g kakaópor ( cukrozatlan, Holland)
1 tk. sütőpor
Narancsos-rumos szirup:
200 ml víz
1 narancs leve + reszelt héja
1 citrom reszelt héja
100g cukor
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)
Vaníliakrém :
400 ml tej
100 g cukor
1 csomag vanília pudingpor
1 tojás sárgája
A csokoládéöntethez :
150 g jó minőségű étcsokoládé ( min. 74%-os )
80 ml víz
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)
Díszítéshez :
200 ml tejszín
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor
50 g rumba ( vagy rum aroma+víz) áztatott mazsola
kevés darált dió a megszóráshoz
Elkészítés :
Először a piskótalapokat készítjük el, mind hármat egyforma módon. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a cukorral és az egy evőkanál vízzel fehéredésig jól kikeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük. A lisztet, sütőport (kakaót, dió) összekeverjük és kanalanként a sárgájás krémhez keverjük, majd a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
24 cm-es sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a pudingport, tojás sárgáját, cukrot csomómentesre keverjük 100 ml tejjel, a többi tejet feltesszük forrni, majd a pudingporos tejet hozzáöntjük, és folytonos keverés közben besűrítjük.
A sziruphoz, az összes hozzávalót összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
A mazsolát rumba vagy rum aromás vízbe beáztatjuk.
Torta összeállítása :
A kakaós piskóta kerül alulra, meglocsoljuk a szirup harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, és megszórjuk mazsolával. Erre kerül a diós lap .....szirup ......krém ....mazsola, végül a sima piskótával zárjuk, és ezt is meglocsoljuk a sziruppal. Félretesszük pihenni, lehetőleg egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
A csokiöntethez a hozzávalóit összemelegítjük, míg egynemű krém lesz. Hagyjuk kissé hűlni, majd a torta tetejére öntjük és eloszlatjuk a tetején úgy, hogy körbe kissé lefolyjon az oldalára. Jó ha kilátszik kissé a piskóta,mert így jobban hasonlít a somlói galuskára.
A tejszínhabot felverjük a porcukorral és habfixálóval, habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta tetejét, megszórjuk darált dióval és kidíszítjük mazsolával.
A körtét meghámozzuk, magházát kivesszük és kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a citromot és ízlés szerint fahéjat, valamint a cukrot. Felontjuk annyi vízzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA jól megmosott, megtisztított földiepret 1 liter vízben cukorral, sóval, szegfűszeggel, fahéjjal feltesszük főni (kb. 20 perc). Közben a tejszín felét a liszttel simára felkeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csülköt odatesszük abálódni, jó néhány óra. Miután megpuhult a csülök, kivesszük az edényből. Bármit lehet készíteni belőle „Csak krumplis tésztát ne”. Tésztaszűrőn, átpasszír...
Elkészítési idő: 3-4 óra Nehézség: Könnyű