menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :

Sima piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
9o g cukor
100g liszt
1 tk. sütőpor

Diós piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
70 g liszt
30 g darált dió
1 tl. sütőpor

Kakaós piskóta :

2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
90 g liszt
10 g kakaópor ( cukrozatlan, Holland)
1 tk. sütőpor

Narancsos-rumos szirup:

200 ml víz
1 narancs leve + reszelt héja
1 citrom reszelt héja
100g cukor
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)

Vaníliakrém :

400 ml tej
100 g cukor
1 csomag vanília pudingpor
1 tojás sárgája

A csokoládéöntethez :

150 g jó minőségű étcsokoládé ( min. 74%-os )
80 ml víz
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)

Díszítéshez :

200 ml tejszín
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor

50 g rumba ( vagy rum aroma+víz) áztatott mazsola
kevés darált dió a megszóráshoz

Elkészítés:


Elkészítés :


Először a piskótalapokat készítjük el, mind hármat egyforma módon. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a cukorral és az egy evőkanál vízzel fehéredésig jól kikeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük. A lisztet, sütőport (kakaót, dió) összekeverjük és kanalanként a sárgájás krémhez keverjük, majd a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
24 cm-es sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A krémhez a pudingport, tojás sárgáját, cukrot csomómentesre keverjük 100 ml tejjel, a többi tejet feltesszük forrni, majd a pudingporos tejet hozzáöntjük, és folytonos keverés közben besűrítjük.

A sziruphoz, az összes hozzávalót összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.

A mazsolát rumba vagy rum aromás vízbe beáztatjuk.

Torta összeállítása :

A kakaós piskóta kerül alulra, meglocsoljuk a szirup harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, és megszórjuk mazsolával. Erre kerül a diós lap .....szirup ......krém ....mazsola, végül a sima piskótával zárjuk, és ezt is meglocsoljuk a sziruppal. Félretesszük pihenni, lehetőleg egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.

A csokiöntethez a hozzávalóit összemelegítjük, míg egynemű krém lesz. Hagyjuk kissé hűlni, majd a torta tetejére öntjük és eloszlatjuk a tetején úgy, hogy körbe kissé lefolyjon az oldalára. Jó ha kilátszik kissé a piskóta,mert így jobban hasonlít a somlói galuskára.

A tejszínhabot felverjük a porcukorral és habfixálóval, habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta tetejét, megszórjuk darált dióval és kidíszítjük mazsolával.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bounty szelet
Bounty szelet

Elkészítése: A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a tojásokat és összegyúrjuk. 2 lapra nyújtjuk, az egyiket kikent, lisztez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gazpacho Barcelonából
Gazpacho Barcelonából

A paradicsomot meghámozzuk. Ha igazán jó, érett, illatos paradicsommal dolgozunk, könnyen lejön a héja egy éles kés segítségével. Az uborkát szintén meghámozzuk, a hagymát felvágj...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar madártej
madártej

A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd ki a cukorral, amíg a cukor bele nem olvad. A tejet lassan forrald fel a vaníliás cukorral. A fehérjébe tegyél egy negyed teáskanálnyi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kosár,tölteléknek.
Kosár,tölteléknek.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk