8 db kb. tenyérnyi keszeg
7 dkg liszt
1,5 ek. pirospaprika
Só
Olaj a sütéshez
1.
A legelső lépés a keszeg tisztítása. Ez tulajdonképpen a belek és a pikkelyek eltávolítását jelenti. Ezután alaposan mosd át, és papírtörlővel vagy konyharuhával szárítgasd meg a halakat.
2.
Második lépés a hal előkészítése. A keszeg esetében ez tulajdonképpen az irdalást jelenti. Egy éles (és lehetőleg vékony) késsel vágd be kb. 6-8 mm-enként a halat mindkét oldalán. Végig a fejétől a farkáig, kicsit ferdén, a képen látható módon.
3.
Sózd a halakat. Ez részeben ízlés kérdése is, de mint minden hal, a keszeg rendesen szereti a sót, szóval ne legyél szűkmarkú!
4.
Következő lépésben készítsd elő a paprikás lisztet. 8 darab keszeghez (4 személyre) kb. 7 dkg lisztet és 1,5 evőkanál pirospaprikát keverj össze egy nagyobb tányérban vagy tálcán.
5.
A halakat forgasd egyszerűen a paprikás lisztbe, hogy mindkét oldalukat jól bevonja.
6.
Már lehet is előkészülni a sütéshez. Egy szélesebb serpenyőben forrósíts fel 3 ujjnyi olajat. Ha van két serpenyőd, akkor használd mindkettőt, hogy hamarabb elkészüljön.
7.
A serpenyő és a keszegek méretétől függően 2-4 halat tudsz egyszerre kisütni. Az olaj legyen közepesen forró, sisteregjen a hal, de ne túlságosan. Mindkét oldalán 3-4 percig süsd.
8.
A halat szedd ki az olajból, és tálald azonnal.
A friss, ropogós sült keszeg nagyon finom. Az irdalásnak és a ressre (azaz ropogósra) sütésnek köszönhetően az apró szálkák átsülnek, ehetők. És ahogy írtam, ha jól megsült, akkor az ínyenceknek az úszók a legfinomabb falat.
A brokkolit, a tonhalkonzervet (a levével együtt) és a fokhagymát aprítógépben ledaráljuk, majd kikeverjük a liszttel, a tojással, az olajjal és a fűszerekkel. Fasírtgolyókat formá...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA főtt garnélák fejét leszedem (úgysem esszük meg), majd kevés olívaolajon megpirítom. Sózom, borsozom, özben reszelek rá némi fokhagymát, majd amikor már eltűnik a nedvesség, kevé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szép vastag halszeleteket a csomagolásból kivéve finoman megsóztam, citromlével bespricceltem és egy kis borsot daráltam rá. Egy órácskát töltöttek így el szobahőn. Steaket nem s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKívülről és belülről is dörzsöld be a halakat, citromlével és sóval. A belsejükbe szórj összevágott petrezselymet. Ha a halak bőre száraz, nedvesítsd be egy kis tejjel. Forgasd...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz