Bucik (8 darab)
- 1 kg liszt
- 3 dl tej
- 1 dl joghurt
- 3/4 friss élesztő
- 2 tojás (1 a tésztába, 1 a bucikat megkenni)
- 6 evőkanál olaj
- barna cukor
- só
- chilipehely a tetejére
Húspogácsa (8 darab)
- 70 dkg darált marhanyak
- 30 dkg vesefaggyú (a marhába darálva)
- só
- bors
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- fél fej nagyon apróra vágott vöröshagyma
- 3 gerezd tört fokhagyma
- késhegynyi szódabikarbóna
Barbecue szósz
- 2,5 fej kockázott vöröshagyma
- 5 gerezd tört fokhagyma
- barna cukor
- almaecet
- 0,5 l paradicsomlé
- füstölt paprika
Vörös cheddar szósz
- 2 dl 20%-os tejszín
- 15 dkg vörös cheddar sajt
A langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóhoz öntve robotgéppel puha tésztává gyúrom. Meleg helyen 1 órát kelesztem, amíg a duplájára nem nő, majd 8 felé vágom, és kerek gombócokat formázok belőle, majd kisütőpapírozott tepsibe teszem a kis zsemléket, hagyva kellő távolságot közöttük, mert meg fognak nőni. További fél órát kelesztem, majd megkenem a tetejét a felvert második tojással, majd a tetejére tört chilit szórok (mert a chili mindent jobbá tesz). 30 perc alatt barnára sütöm a tetejét 180 fokos sütőben.
(A húshoz először is kell egy nagyszerű hentes. Ahová én járok, ott nem volt egyáltalán darált marha, ezért átmentem a Dohány utca 47-ben lévő hentes szaküzletbe. Azt már régóta tudom, hogy vesefaggyút kapni nagyon ritkán lehet "normális" hentesnél, így úgy gondoltam nem is próbálkozom vele. A hentesbácsit megkérdeztem melyik húst ajánlja hamburgerhez, melyik a legfrissebb, amit le tud darálni nekem, és meglepetésemre azt mondta, hogy a nagy éttermek mind 70% marha, 30% vesefaggyú kombinációval dolgoznak, kérek-e bele én is. Én csak pillogtam, és a szívem eltelt szeretettel :) Kértem, és mellé marhanyakat ajánlott, gyönyörű friss húsból darálta össze nekem, olyan egyenletesen a vesefaggyúval, hogy öröm volt nézni. (A vesefaggyú azért kell a húsba, hogy ne száradjon az ki) Majd megosztott egy kis huncutságot velem, azt ajánlotta tegyek egy késhegynyi szódabikarbónát a húsba, mert így sütésnél sokkal könnyebb lesz a textúrája. Igaza lett.)
Szerettem volna ha a hús természetes íze dominál, ezért csak pár fűszert tettem bele, majd hagytam őket 1 órán keresztül "összeérni". 8 gombócot formálok a húsból majd kicsit lelapogatva vastagabb pogácsaformát alakítok ki belőlük.
Forró serpenyőben 2-2 percet sütöm mindkét oldalát.
A barbecue szószra még nem gondoltam úgy, mint otthon elkészíthető nyalánkságra, de ezentúl csak ezt az utat fogom járni, mert elképzelhetetlenül finom lett.
A hagymát és a fokhagymát kicsit megpirítom, majd barna cukorral karamelizálom, öntök rá egy löttyintésnyi almaecetet, majd ha megpuhult ráöntöm a paradicsomszószt és a füstölt paprikát. Addig főzök őket, ameddig be nem sűrűsödik. Mennyei :) De tényleg.
A vörös cheddar szószt nagyon egyszerű elkészíteni, a tejszínbe beleöntöm a felkockázott sajtot, majd megolvasztom. Nagyon krémes és finom, megadja a lágyságot, ami a buci és a hús közé kell.
A hamburger összeállításánál az egyszerűségre törekedtem, az alsó szintre jégsaláta és paradicsom került, erre jött a barbecue szósz (nem túl sok, hogy a hús lehessen a sztár), arra a hús és a cheddar szósz.
Elkészítés A marha hátszínt szálirányra merőlegesen felszeleteljük vékony csíkokra. A felforrósított wokba tesszük először az apróra vágott gyömbért, fokhagymát és a chilipapriká...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rostélyos szeleteket az olajból, ecetből és babérlevélből álló pácban pihentetjük a hűtőben 2-3 napig. A hússzeleteket a felforrósított zsíron elősütjük és félretesszü...
Elkészítési idő: 180 perc Nehézség: Könnyű