menu

Családireceptkönyv.hu

Cigánypecsenye hagymaágyon


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg karaj – ez nekem 9 szelet lett
50 dkg füstölt kenyérszalonna
10-15 gerezd fokhagyma
80 dkg vöröshagyma (nem sok, összeesik!)

bors
fűszerpaprika
Körethez:
1 kg krumpli
egy csokor petrezselyem

Elkészítés:


A szalonnát bőrével 9 szeletre vágtam, majd bevagdostam, a zsírjukat kisütöttem*.
A zsír egyik felét egy nagyobb lábasba, a másik felét egy nagyobb serpenyőbe öntöttem, a szalonnákat félre tettem.
Közben a hagymákat megpucoltam, karikára vágtam**. A hagymát a lábasban lévő forró zsírra tettem, megsóztam, és kis lángon, fedő alatt, időnkét átkeverve majdnem készre dinszteltem, majd egy hőálló üvegtál aljára terítettem.
Míg a hagyma készült, a hússzeleteket enyhén kiklopfoltam, a szélüket (hogy ne kunkorodjanak) két helyen bemetszettem, sóztam, borsoztam, és közvetlenül sütés előtt mártottam lisztbe (hogy ne mancsosodjon meg a felületük a liszt és nedvesség elegyétől).
A felforrósított zsíros serpenyőben közepes lángon félig készre sütöttem, figyeltem, hogy a zsiradék mindig elegendő legyen (ha szükséges volt, étolajjal pótoltam), majd a hagymaágyra terítettem őket.
A fokhagymagerezdeket megtisztítottam*** ,egy kis tálkába préseltem, ahol ételízesítőt hintettem rá. A hagymaágyra került húsokat megkentem vele, majd a szalonnaszeleteket is elrendeztem rajtuk. (Ezt a két lépést a gyerekeknek szánt hússzeleteknél elhagytam.)
A tálat alufóliával letakartam, és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Menet közben feltettem egy fél fazék sós vizet, ami éppen akkorra forrt fel, mire megpucoltam és felkockáztam a köretnek való 1,2 kg krumplit, és amikor éppen betoltam a húsokat a sütőbe.
20 perc alatt a husik kellően átpuhultak, az ízek összesültek, a krumpli a vízben megfőtt, én pedig felaprítottam a petrezselymet (meg elkészítettem a paradicsomsalátát****).
20 perc után a fóliát a húsokról levettem, a sütőt felső grillezésre állítottam, hogy további 5 perc alatt szépen megpiruljanak. Ennyi idő épp elég volt arra, hogy a húsok alatt visszamaradt zsírban (ha szükséges szűrés után) megfonnyasszam a petrezselymet, hogy a megfőtt krumplit is ebbe szedjem át, és forgassam össze egymással.
Tálalás előtt a szalonnás húsok tetejét fűszerpaprikával megszórtam, alájuk a sült hagymából szedtem, melléjük EZÚTTAL petrezselymes krumplit és paradicsomsalátát kínáltam. De nagyon finom pürésített, hasábolt, vagy héjában sült krumplival is.

Trükkök, tippek, praktikák:


Trükköm, a szalonna kisütésére, hogy gyors legyen, és legfőképpen, hogy ne legyen füst: egy mélyebb (nem műanyag) edénybe helyezem a szeleteket, és mikróban 3 percig sütöm. Ekkor a zsírt alóluk leöntöm, majd újabb 3 percre visszateszem a szalonnákat, hogy tökéletesre süljenek.
**Mivel közel 1 kg hagymát felvágni nem kis mennyiség, leírom az én módszeremet, hogy ne könnyek között vagdossak: egy korty vizet tartok közben a számban, így nem csípi a szememet.
***A fokhagyma mennyisége miatt itt megint elárulom egy trükkömet: a gerezdeket pucolatlanul egy nagyobb fém-keverőtálba teszem, rácsukok a tetejére egy azonos méretű másik keverőtálat, és erőteljes rázogatással a fokhagymát majdnem teljesen lepucolom. Nem is foglalkozom ennél alaposabban vele, mert a fokhagymaprésen úgyis csak a belseje megy át.
**** A paradicsomsalátához 250 ml vízben oldódásig keverek 2 evőkanál kristálycukrot, 1 teáskanál sót, 1,5 evőkanál 10%-os ecetet. Ebbe karikázom a paradicsomokat, és szóróm bele a finomra aprított kisebb fej vöröshagymát. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemmel is meghintem.

Cigánypecsenye hagymaágyon

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
Göngyölt hús
Göngyölt hús

..

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Egybesült malac
Egybesült malac

A mustárt, a zúzott fokhagymát, a fűszerkeveréket, a sót és a darált borsot egy kis edényben összekeverjük. A malacot egy nappal az elkészítés előtt a mustáros keverékekkel bepáco...

Elkészítési idő: 3,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Sertés rafinéria Éva módra
Sertés rafinéria Éva módra

A vöröshagymát fölvágjuk kockára a tetszölegesen fölvágott paprikával elkezdjük étolajon dinsztelni mintha pörköltet készitenénk. Amikor már van egy kis szine akkor a fokhagymát é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Fűszeres sertésszelet burgonyával,
Fűszeres sertésszelet burgonyával,

A húst 3-4 szeletre vágjuk és sózzuk, borsozzuk. A burgonyát felszeleteljük és kiolajozott tepsibe tesszük, rárakjuk a húsokat. A paradicsomlébe keverjük a zúzott fokhagymát, az ol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk