- 2 csésze finomliszt ½ csésze teljes kiőrlésű liszt (így ráfoghatjuk, hogy fitnesz süti)
- 1 tasak sütőpor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 rúd vanília (vagy egy löttyintésnyi aroma, ne legyünk túl sznobok – viszont akkor a nedves hozzávalókhoz adjuk majd)
- 50 gramm valódi holland kakaópor (ehhez viszont ragaszkodom)
- 50 gramm durvára tört dió vagy pekán dió
- 50 gramm fekete csokoládé (tudom, hogy nagy a kísértés, de a tábla másik felét tegyük félre a mázhoz…)
- 100 gramm margarin vagy 1 dl semleges ízű olaj (legjobb a dió)
- 1 dl erős eszpresszó
- szénsavas ásványvíz
- édesítőként pár csepp stevia / pár kanál datolyaméz / egy csésze nádcukor
A MÁZHOZ
- 3 evőkanál nádcukor
- 3 evőkanál durvára tört dió
- 1 evőkanál margarin
- 1 evőkanál datolyaméz
- 50 gramm fekete csokoládé
1. A liszteket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát alaposan összekeverem, és belekapargászom a vaníliarúd illatos tartalmát. Hozzászitálom a kakaóport, beleszórom a diót, és egy konyhai ollóval belevagdosom az edénybe a csokoládét – nem kell, hogy egyformák legyenek, a mázlistáknak nagyobb falatka olvadó gyönyör jut majd. Ismét összekeverem a száraz összetevőket.
2. Egy másik edényben összekeverem az olvasztott margarint vagy olajat, a presszókávét – nyugodtan készíthetjük instant porból is -, és ha folyékony édesítőt használok, az is ide kerül. Ha csak cukor van otthon, azt előtte feloldom egy csésze szódavízben. A stevia egy egyelőre csak bioboltokban kapható, természetes édesítőszer, amely százszor (!!!) édesebb, mint a cukor, így néhány csepp is elég belőle. Nincs keserű utóíze, hiszen nem egy gyanús kemikália, hanem egy növény párlata, és ráadásul nem is hizlal – meggyőződésem, hogy néhány éven belül rendesen felforgatja majd az édességipart.
3. Addig is, a nedves összetevőket összekutyulom, beleöntöm a lisztes keverékbe, és fakanállal emelgetni kezdem, hogy mindenhová eljusson a folyadék. Most kezdődik a kedvenc részem! A fakanállal folyamatosan emelgetve a tésztát, óvatosan felöntöm szénsavas vízzel, egészen addig, míg olyan állaga nem lesz, mint egy csokoládéhabnak vagy pudingnak.
4. Ekkor sütőpapírral kibélelek egy nagyjából 20X30-as méretű sütőtálat, és belekanalazom a mouse-ra emlékeztető tésztát. 180 fokon, a középső rácson 15-20 perc kell neki, de ennél tovább sütni szigorúan tilos, mert kiszárad.
5. Elegáns mozdulattal kiemelem a papír fülénél fogva, és rácsra helyezem, majd sebtiben nekiállok a máznak. Felolvasztom a cukrot, és mikor már kezd megbarnulni, beleszórom a diót, majd mindet meghempergetem a karamellben. Rákanalazom a margarint – ez összerántja a karamelldarabkákat, ilyenkor kelnek életre azok a ropogós kis mini meteorok, amikre olyan jó lesz ráharapni. Ha már kicsit megnyugodott a sercegő margarin, kockákban hozzáadom a csokit, majd a mézet, és ha megolvadtak, voilá, kész is.
A hozzávalókat a meggy kivételével egy tálban összeöntjük, és alaposan kikavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a kikavart tésztát és megszórjuk a kimagozott meggyel, jól sű...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítjük a pudingot. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd belekeverjük a felvert tejszínhabot. Ha magasabbra akarjuk a krémet, nyugodtan használjunk több tejszínt! Egy jénai tálat bebo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hájról leszedjük a hártyát és húsdarálón ledaráljuk. A liszttel összegyúrjuk és félretesszük. A többi hozzávalóból rétestésztát készítünk, Jól kidolgozzuk ,félkemény állagú tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. 30x20 cm-es tepsibe beleszórjuk a száraz tésztát (nem kell semmi zsiradék alá és nem is kell megfőzni). 2. A tojás sárgákat a cukorral jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz