Családireceptkönyv.hu

Kalinkó


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
5-6 dkg cukor
5 dkg élesztő
5 dl tej, amennyit a tészta felvesz
3 tojás sárgája
csipet só
10 dkg mangalicazsír

Elkészítés:


Az élesztőt felfuttatjuk és a liszttel, a langyos tejjel, a cukorral, a tojások sárgájával, a csipet sóval kalácstésztát dagasztunk. Amikor már elválik a tészta az edény falától, hozzáadjuk a mangalica zsírt és addig dagasztjuk, amíg szép egyenletes lesz a tészta. Langyos helyen, letakarva hagyjuk megkelni. Amikor duplájára kelt egy deszkára borítjuk és hurkára formázzuk. Ha két kalácsot szeretnénk készíteni, egy nagyobbat és egy kisebbet, akkor a tészta egy negyedét vágjuk le és tegyük félre.

A megmaradt hosszú rudat vágjuk egyszer félbe és az egyik felét még egyszer félbe. Az így kapott a két vékonyabb szálat sodorjuk meg és csavarjuk egymásba, majd köralakban illesszük össze. A megmaradt tésztából, 4 szálat sodorjunk és helyezzük egyenként a köralakban összefont tésztára átlósan, a szélekeit pedig, hajtsuk a karima alá. Kenjük meg a tetejét tojás sárgával és előmelegített 160-180 fokos sütőben süssük szép pirosra. Amikor elkészült cukros, ecetes vízzel kenjük meg a tetejét és pár percig még tegyük vissza a sütőbe. (Ettől szép fényes lesz.)

Trükkök, tippek, praktikák:


Kis kalács készítése

A félretett tésztából készítsünk 2 hosszabb fonatot, amit ugyanúgy csavarjunk egymásba, mint a nagy kalácsnál és ezt is kör alakban illesszük össze. Utána összesen 6 kisebb fonatot kell még készítenünk, amelyeket, mint egy láncot illesztünk a kör belsejébe. (Minden kis fonatnak a két végét a kör belsejéhez illesztjük.) Ezután megkenjük tojás sárgával a tetejét és ugyanúgy sütjük ki, mint a nagyobb kalácsot és ecetes cukorral kenjük a tetejét.

Kalinkó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Deák kuglóf (Sóbors)
Deák kuglóf (Sóbors)

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk el benne 1 evőkanál cukrot és az élesztőt. Fedjük le, tegyük meleg helyre, várjuk meg, míg felfut (5-10 perc). A lisztet szitáljuk tálba...

Elkészítési idő: 1 óra + 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vajas kifli
Vajas kifli

Az élesztőt felfuttatom a lisztet egy nagyobb tálba beleszitálom,a többi hozzávalókat hozzáadom,és a felfuttatót élesztővel könnyű,laza tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dani
Kürtőskalács
Kürtőskalács

A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást , 4 tojássárgáját, 12 ek porcukrot, 2 dkg porcukorral elkevert é tejben felodott élesztőt, 1 csapott kávéskanál sót fél liter tejet. A jól kido...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Foszlós fonott kalács
Foszlós fonott kalács

Elkészítés: A tejet meglangyosítom, 1 mokkáskanál cukrot lecsípek a kimért mennyiségből, 1 dl-t tálba öntök a tejből, és elkeverem benne a cukrot. Az élesztőt belemorzsolom. Amíg f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk