Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka készítése


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



2 kg uborka,
2 1 víz,
6 dkg só,
5 dkg pirított fehér kenyér vagy zsemle,
néhány szál kapor,
1-2 ágacska csombor.

Elkészítés:


10-15 cm hosszúságú, friss, hamvas uborkát vásárolunk. Az uborkát kefével, többször váltott vízben megmossuk, leöblítjük, tiszta papírra vagy ruhára szétrakjuk, leszárítjuk. Az uborka két végét levágjuk és megkóstoljuk, hogy nem keserű-e, majd mindkét végét néhány cm-nyire behasítjuk. A fűszernövényeket is jól megmossuk, lecsurgatjuk és az üveg aljára tesszük. A vízbe beletesszük a sót és felforrástól kezdve, 6- 8 percig forraljuk. A tűzről levéve, kissé lehűtjük (4-5 percig) és az üvegbe berakott uborkára öntjük. Ha langyosra hűlt, ráhelyezzük a pirított zsemlét vagy kenyérszeletet. Ritka szövésű, tiszta ruhával lekötjük és 22- 24 C°-os egyenletes hőmérsékleten tartjuk. 4-5 nap múlva az uborka fogyasztható; ekkor a kenyeret eltávolítjuk, a levét leszűrjük, visszaöntjük az uborkára és hűtőbe vagy hideg helyre tesszük. A kovászos uborka leve üdítő ital, tökfőzelék készítésénél savanyításra használjuk. A kovászos uborka és a savanyú káposzta készítésénél a legkínosabb tisztasággal dolgozzunk; földes zöldség, nyers hús ne legyen a helyiségbon, a használt edényeket, eszközöket forró mosószeres vízzel gondosan mossuk meg, öblítsük le. Az üveget ne töröljük ki, tiszta tányérra borítva, csurgassuk le.

Kovászos uborka készítése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Ropogós ecetes almapaprika
Ropogós ecetes almapaprika

Vizet felforraljuk a cukorral, sóval, végén hozzáadjuk a szalicilt vagy a borként., félre tesszük hűlni. Az üvegeket steril tisztaságúra mossuk, és a többször átmosott paprikák szá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Svéd uborkasaláta télire
Svéd uborkasaláta télire

Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük. A hozzávalókból felöntőlevet készítünk, ráön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
377. Káposzta savanyítás
377. Káposzta savanyítás

A hordóba kis káposzta, megszórni a fűszerekkel, jól lenyomkodni. Levet ereszt. Újra káposzta,fűszer,lenyomás. Nagy edénybe állítani, 7 - 10 nap alatt kiforrja magát,mehet a kamrá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Kovászolt piros paradicsom és paprika
Kovászolt piros paradicsom és paprika

Előkészítem az 5 l üveget, kimosom és ki forrázom. A paradicsomot, paprikát váltott vízben megmosom, le csurgatom. Az üveg aljára egy csokor kaprot helyezek, majd rétegezve óvatosa...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk