500g sárgarépa
1 kisebb burgonya (kb. 100g)
1 ek. kókuszzsír
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kk. őrölt kömény
1 kk. őrölt koriandermag
1/2 kk. őrölt gyömbér, vagy egy kb. 1 cm-es friss gyömbérdarab reszelve
1/2 kk. chili
bő 1 liter zöldségalaplé (én leveskockából főztem...)
1 narancs leve
1 ek. balzsamecet
só, bors
friss korianderlevél a tálaláshoz
1. A zöldségeket tisztítsuk meg és kockázzuk fel. A fűszereket tanácsos előre kimérni egy kis pohárba vagy tálba, hogy egy mozdulattal elérhetőek legyenek.
2. A kókuszzsíron pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a kipréselt fokhagymagerezdeket kb. 3-4 percig.
3. A fűszereket is adjuk a hagymához, forgassuk át, majd kb. fél perc múlva mehet a répa és a burgonya is a lábosba. Öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Ha felforrt, fedjük le és főzzük kb. 20 percig.
4. Ha a zöldségek megpuhultak, turmixgépben vagy kézi botmixerrel (óvatosan!) pépesítsük a levest.
5. A narancs levével és a balzsamecettel savanyítsunk rajta egy kicsit, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
6. Tálaláskor bőven szórjuk meg a tetejét aprított, friss korianderlevéllel.
Szerintem ezt a levest majd kicsit más formában elkészítem hidegen is. Ezt az adagot is ettük pár napig, összesen kb. 10 tányérra volt elég. A CH-tartalom összesen kb. 100g, azaz 10g CH/tányér.
A tojások sárgáját a vajjal, a mézzel, rummal (aromával) és a cukorral habosra keverjük. A zabpelyhet serpenyőbe tesszük, meghintjük egy kis porcukorral, megpirítjuk, majd ledarálj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát az olaj és kapor kivételével a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, majd egy tányérba öntjük. Belekeverünk egy kis kaprot, vagy megszórjuk a leves tetejét vele, majd meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret, a narancslevet, és a banánt összeturmixoljuk. Sózzuk, cukrozzuk, és a fahéj. Adjuk hozzá a növényi tejet, majd jól turmixoljuk össze.
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: NehézÖsszegyúrni, kisütni megtölteni porcukor és kész
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű