500g sárgarépa
1 kisebb burgonya (kb. 100g)
1 ek. kókuszzsír
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kk. őrölt kömény
1 kk. őrölt koriandermag
1/2 kk. őrölt gyömbér, vagy egy kb. 1 cm-es friss gyömbérdarab reszelve
1/2 kk. chili
bő 1 liter zöldségalaplé (én leveskockából főztem...)
1 narancs leve
1 ek. balzsamecet
só, bors
friss korianderlevél a tálaláshoz
1. A zöldségeket tisztítsuk meg és kockázzuk fel. A fűszereket tanácsos előre kimérni egy kis pohárba vagy tálba, hogy egy mozdulattal elérhetőek legyenek.
2. A kókuszzsíron pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a kipréselt fokhagymagerezdeket kb. 3-4 percig.
3. A fűszereket is adjuk a hagymához, forgassuk át, majd kb. fél perc múlva mehet a répa és a burgonya is a lábosba. Öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Ha felforrt, fedjük le és főzzük kb. 20 percig.
4. Ha a zöldségek megpuhultak, turmixgépben vagy kézi botmixerrel (óvatosan!) pépesítsük a levest.
5. A narancs levével és a balzsamecettel savanyítsunk rajta egy kicsit, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
6. Tálaláskor bőven szórjuk meg a tetejét aprított, friss korianderlevéllel.
Szerintem ezt a levest majd kicsit más formában elkészítem hidegen is. Ezt az adagot is ettük pár napig, összesen kb. 10 tányérra volt elég. A CH-tartalom összesen kb. 100g, azaz 10g CH/tányér.
Az elkészítése roppant egyszerű. Felforraljuk a tejszínt és félretesszük. Egy nagy edényben, folytonos keverés mellett,, felolvasszuk a cukrot. Majd ha teljesen kristálymentes óvat...
Elkészítési idő:A gyümölcsöt, ha fagyasztott, akkor csak beteszem szűrőbe,és éppen addig tartom a hideg víz alá, amíg a szemek szétválnak. Beteszem egy nagyobb fedeles tálba, ráöntök egy kis dobo...
Elkészítési idő: 5 perc