Családireceptkönyv.hu

Rizstej készítése házilag


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 pohár rizs
1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es)
2,5 pohár forró víz
1/3 pohár cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vanília
2 pohár hideg víz

Elkészítés:


A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is hagyható, ha natúr rizstejet akarsz.
Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze.
Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben.
A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel.
Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.
Ebből a mennyiségből kb. 1 liter házi rizstej készítése oldható meg.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mandulás rizstej készítése

A mexikói változatot, az édes horchatát gyakran fogyasztják mandulás ízesítéssel, tulajdonképpen mandulatejjel. Ehhez a kiindulás a fenti, fahéjjal és cukorral készített recept, amit mandulatejjel kell felönteni. A mandulatej készítését ide kattintva olvashatod. A tökéletes ízhatáshoz nagyjából a két receptben megadott mennyiségeket használd, tehát kb. 1 liter rizstej 7 dl mandulatejjel felöntve.

Ezen kívül az édes és fahéjas rizstejet – tulajdonképpen a mexikói horchatát – akár mandulásan, akár a nélkül ízesítheted még kávéval is. Ízlés szerint egy liter rizstejhez egy-három erős eszpresszót adj, és kitűnő kávés frissítő italt kapsz.

*http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/rizstej-keszitese-hazilag-natur-edes-es-mandulas-rizstej-recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Italok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kubu
Kubu

Az almát és répát megpucolva kockára vágva annyi vízzel amennyi ellepi, puhára főzzük. A többi gyümölcsöt megpucoljuk. Ha kihűlt a répa és az alma, akkor a többi gyümölccsel a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csokoládés turmix
Csokoládés turmix

A fagylaltot poharakba osztjuk. A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a csokoládészirupot, majd a fagyira tesszük. Egy-egy jégkockát teszünk az italba, a tetejét tejszínhabbal dí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Málnás avokádó ital
Málnás avokádó ital

A 4 pohár karimáját a limelébe merítjük, majd megforgatjuk a cukorban és hagyjuk száradni. Az avokádót félbevágjuk, a magot eltávolítjuk, a húsát egy kiskanállal kiszedjük, durvár...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyömbéres citromos hűsítő
Gyömbéres citromos hűsítő

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk