1 pohár rizs
1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es)
2,5 pohár forró víz
1/3 pohár cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy fél teáskanál vanília
2 pohár hideg víz
A rizst öntsd egy nagyobb befőttes üvegbe, kancsóba, vagy bármilyen zárható edénybe. Öntsd fel a forró vízzel, add hozzá a fahéjrudat, és letakarva hagyd állni egy éjszakán át (8 óra). A fahéjrúd el is hagyható, ha natúr rizstejet akarsz.
Másnap, amikorra a rizs megszívta magát a vízzel, vedd ki a fahéjrudat, és öntsd a rizst és a vizet egy turmixgépbe, és nagyon alaposan, jó néhány percig mixeld össze.
Egy nagyon vékony lyukú szűrőn, szitán vagy muszlin kendőn szűrd át alaposan a keveréket. Nyomkodd ki, hogy minden nedvesség lecsepegjen, és csak a száraz rizsmaradék maradjon a szűrőben.
A folyadékot – ami tulajdonképpen már maga a natúr rizstej – ízesítsd a cukorral, vaníliás cukorral vagy vaníliával ízlés szerint (ha valaki édesebben szereti, akár az itt megadott mennyiség háromszorosát is beleteheti, vagy el is hagyhatja), és öntsd fel a 2 pohár hideg vízzel.
Érdemes hűtőben hűteni még néhány órát, mert akkorra az ízek is jobban összeállnak, és a rizstej hidegen az igazi.
Ebből a mennyiségből kb. 1 liter házi rizstej készítése oldható meg.
Mandulás rizstej készítése
A mexikói változatot, az édes horchatát gyakran fogyasztják mandulás ízesítéssel, tulajdonképpen mandulatejjel. Ehhez a kiindulás a fenti, fahéjjal és cukorral készített recept, amit mandulatejjel kell felönteni. A mandulatej készítését ide kattintva olvashatod. A tökéletes ízhatáshoz nagyjából a két receptben megadott mennyiségeket használd, tehát kb. 1 liter rizstej 7 dl mandulatejjel felöntve.
Ezen kívül az édes és fahéjas rizstejet – tulajdonképpen a mexikói horchatát – akár mandulásan, akár a nélkül ízesítheted még kávéval is. Ízlés szerint egy liter rizstejhez egy-három erős eszpresszót adj, és kitűnő kávés frissítő italt kapsz.
*http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/rizstej-keszitese-hazilag-natur-edes-es-mandulas-rizstej-recept
A 6 db tojássárgáját 20 dkg porcukorral jól kikeverem. A tejet és a habtejszínt felforralom és visszahűtöm! Beleöntöm az összes hozzávalót és alaposan összekeverem Legalább 1...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűEzt 30 perc alatt felforraljuk egy lábosban. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük úgy, hogy alaposan kinyomkodjuk a gyümölcslevet a meggyhúsból. A limonádé elkészítéséhez a szirupot h...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat alaposan mossuk meg. A zöldségeket és a grapefruitot hámozzuk is meg, és az almával együtt vágjuk nagyobb darabokra. Gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levüket. Má...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűÉs kell egy turmixgép, illetve egy serpenyő. A meggyet legalább egy fél órával előbb vegyük ki a mélyhűtőből, majd turmixoljuk le, jó alaposan. Mehet bele a méz (én nem tettem bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű