3-kg Farhát, lehetőleg nyakával együtt, 2-db-láb, 3-db s répa, 2-db fehér zöldség, 1.db-karalábé, egy közepes zeller gumó, petrezselyem zöld, 1-sszem paradicsom, fél fehér paprika, jó nagy fej hagyma, kelkáposzta, vagy karfiol, só, bors, ízlés szerint, szemes bors jó csipetnyi, kávés kanál Vegeta,
Ezt a húslevest úgy szoktam készíteni, amikor forr a víz, akkor rakom bele a húsdarabokat! Tehát először is fel rakok egy 8-literes fazék kb-5-liter vizet, és elkezdem a húsokat előkészíteni. A farhátakat meg pucolom, eltávolítom a nem kívánt részeket, jól megmosom folyó víz alatt, a lábát is, majd hideg vízre rakom addig amíg a víz fel nem forr! Majd megpucolom a zöldségeket, lemosom, és félre rakom. Ha már fel főtt a víz, bele rakom a húsokat, megvárom amíg fel fő, le habozom, sózom, és hozzá adom a zöldségeket, a hagymát, a borsot, és ha újból fel főtt, akkor kis láng alatt hagyom lassan forrni, egy órán át, majd hozzá adom a karfiolt-vagy a kelkáposztát, petrezselymet, paradicsom, paprikát, és a Vegetát, közben megkóstolom kell-e ízesíteni és 10-pecr alatt készre főzöm! Mi közben a leves elkészül, kifőzöm a leves tésztát hozzá! 90-perc alatt elkészül tálalásra kész!
Hideg vízben szoktuk főzni a hús leveseket, de én a csirkéből készítettet így szoktam, meg főzni így is finom, csak az egyéb húsokból rakom fel hideg vízbe, pl-tyúk, Marha hús, sertés húsos csont, vagy csont leves! A levesbe célszerű a gyengébb zöldségféléket később bele főzni, mert így nem fől szét, és tálalhatóbb is, a zöldség levéltől pedig, ha az elején rakjuk bele zöldes színe lehet, és savanykás ízt okoz, még akkor is, ha azt nem akarjuk észre venni, ezért én a végén szoktam, és mielőtt el készül, apróra vágott petrezselyem zöldet rakok a tetejére, és fedő alá teszem tálalásig! (Ha a levesem nem elég szép sárga, akkor egy 3-4-centis kis sárgarépát le reszelek fokhagyma reszelőn, és a leves amikor már zsíros, rá rakom, ettől egy szép szint kap a leves! ) A leves tésztát általában megválasszuk a leveshez, de igazából, minden hús leveshez meg van a hozzá illő leves tészta! Új házi tyúkhúsleveshez csiga tészta illik, Marha húsleveshez Eperlevél, Orjaleveshez kis kocka, Csirkeleveshez grízgaluska, Csontleveshez Cérnametélt! Természetesen ezektől gyakran eltérünk, mi házi asszonyok, mert nem mindig van lehetőség arra, hogy az előírás szerinti tésztákat adjuk a különböző leveseinkhez!
A csirkecombokat a forgóiknál vágd félbe, sózd, borsozd, és tedd be a hűtőbe egy órát pihenni. A hagymát vágd kockákra, és a felolvasztott libazsíron fonnyaszd meg. Közben a fok...
Elkészítési idő: 1 ő 10 perc Nehézség: KönnyűKisebb adag készítésekor nyugodtan használhatunk serpenyőt, nekem most szükségem volt maradékra is, így lábasban rottyantottam össze a mai ebédet. A zöldségeket megtisztítjuk és f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemelleket felszeleteljük, majd sózzuk, borsozzuk. A megtisztított burgonyát egy konyhai robotgép nagy lyukú reszelőjén lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, belereszeljük a fo...
Elkészítési idő: 90perc Nehézség: KönnyűA burgonyát megpucolva, kockákra vágva főzzük puhára sós és egy csipet cukros vízben. A durvára tört mogyorót olaj nélkül pirítsuk át serpenyőben és tegyük ki tányérra. A pulykah...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű