menu

Családireceptkönyv.hu

Burgonyás kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor

Elkészítés:


1. A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük.

2. A puhára főzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük.

3. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk.

4. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig.

5. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel.

6. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást.

7. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt.
Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.

8. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük.

9. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.

10. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Burgonyás kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Húsvéti sonkás kenyér
Húsvéti sonkás kenyér

1. Az élesztőt elkeverem fél dl langyosra melegített tejjel, és a cukorral, majd felfuttatom. 2. A szitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót és a felfutott élesztőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Sajt- és fokhagymás kenyér
Avatar Semenei Angelika Kedvelnék
Sajt- és fokhagymás kenyér

Melegítse elő a sütőt 180C hőmérsékletre Keverje össze a vajat, a fokhagymát és a sót egy hőálló tálban, és olvassza meg a mikrohullámú sütőben. Keverje hozzá a petrezselymet. V...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anett
Kenyér
Kenyér

1. Lisztbe belekeverem a sót, élesztőt, majd a vízzel megdagasztom -> letakarva, melegben két órán keresztül kelesztem 2. Sütőpapírral kibélelt jénaiba belerakom, kicsit bevizeze...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Kenyér 3 féle lisztből
Kenyér 3 féle lisztből

A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Ezt a többi hozzávalóval együtt, csomómentesre kavarjuk, az olajat már csak a vége fele adjuk hozzá. Sütőpapírral kibéleljük a süt...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk