1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor
1. A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük.
2. A puhára főzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük.
3. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk.
4. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig.
5. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel.
6. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást.
7. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt.
Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
8. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük.
9. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.
10. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többit a gép elintézi. - Program: alap kenyér
Elkészítési idő: 190 perc Nehézség: KönnyűA lisztet kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet. Ebbe rakjuk a hideg vajat. Lágyab...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit meghámozzuk, kisebb kokckákra vágjuk, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, alaposan összetörjük 2-3 evőkanál tejjel. A 0,75 dl tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elkészítés menete: 1. Tészta dagasztása 2. Tésztaérés: 50-60 perc 3. A tészta sütőlemez méretűre nyújtása, majd lemezre helyezése 4. Kelesztés: 25 perc 5. A tészta villával...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz