menu

Családireceptkönyv.hu

Burgonyás kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor

Elkészítés:


1. A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük.

2. A puhára főzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük.

3. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk.

4. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig.

5. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel.

6. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást.

7. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt.
Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.

8. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük.

9. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.

10. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Burgonyás kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Ukrán kovászos rozskenyér
Ukrán kovászos rozskenyér

Ezt a tésztát mindig kézzel dagasztom, a kenyérsütőgépet alaposan tönkretenné. Egy dagasztótálban elkeverem a liszteket, sikért, fűszereket a só kivételével. Közepébe mélyedést csi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Lenmaglisztes zsemle (paleo)
Lenmaglisztes zsemle (paleo)

A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, majd fél órát a hűtőben hagyjuk állni, végül vizes kézzel formázzuk és 170 fokon 15 percig sütjük. Ebből az adagból 1 nagy db lesz, vagy...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Nikolett
Dagasztás nélküli kenyér
Dagasztás nélküli kenyér

A liszthez keverjük a sót és az élesztőt, jól elkeverjük őket (mivel többet nem nagyon kell keverni). Hozzáöntjük a vizet, elkeverjük kanállal (8-10 fordulat), hogy eg...

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Ropogós vajas kiflik
Ropogós vajas kiflik

A vajat kockákra vágjuk, és egy tányéron hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékleten. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük a ke...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk