Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Burgonyás kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor

Elkészítés:


1. A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük.

2. A puhára főzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük.

3. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk.

4. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig.

5. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel.

6. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást.

7. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt.
Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.

8. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük.

9. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.

10. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Burgonyás kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Zürichi kenyér Rigó Katicától
Zürichi kenyér Rigó Katicától

Az eredeti recepten kicsit módosítottam. (Hozzávalók és elkészítés) Selymes tapintású tészta lesz Fél óra pihenés után átmozgatom Fél órát megint pihen. Formázom Sütőpapíros j...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
217. Kis kenyerek
217. Kis kenyerek

Este öreg tésztát bekeverni. Reggel, Élesztőt futtatni. A többi hozzávalóval dagasztani.2 x átgyúrni / 20-20 perc/. Darabolni,formázni, keleszteni 20-30 perc. 210 fokon 15-20...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Imre
Vali kenyere
Vali kenyere

3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétsze...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Cigany kenyér
Cigany kenyér

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk