Családireceptkönyv.hu

Burgonyás kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor

Elkészítés:


1. A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük.

2. A puhára főzött burgonyát meghámozzuk, és még melegen áttörjük.

3. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk.

4. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig.

5. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel.

6. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást.

7. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt.
Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.

8. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük, és 60 percig kelesztjük.

9. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük.

10. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk, és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

Burgonyás kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Gyors házi cipó
Gyors házi cipó

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Ciabatta mit getrockneten Tomaten
Ciabatta mit getrockneten Tomaten

1. Schritt Für die Ciabattas als Erstes den Vorteig zubereiten. Hierzu die Hefe mit Wasser und Yaconsirup in einem Becher verrühren und 10 Min. stehen lassen. Dann das Mehl in ein...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Szüreti diós borkenyér (Gábor a pék)
Szüreti diós borkenyér (Gábor a pék)

1. Az előtészta kikeverése 2. Előtészta érlelése: 11-12 óra 3. Főtészta dagasztása a zsír kihagyásával 4. Tésztaérés: 20 perc 5. Zsír hozzádagasztása 6. Tésztaérés: 20 perc 7...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Ropogós héjú, foszlós kiflik házilag
Ropogós héjú, foszlós kiflik házilag

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A lisztet, sót, olvasztott vajat, és az élesztős tejet összekeverjük. Jól összedagasztjuk a tésztát, – közben arra gondolunk, hogy milyen csinos...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk