2 kg máj
2 kg hús (pl. fejhús)
2 kg szalonna
kb.1 kg sótlan, főtt rizs
kb.0,75-1 kg darált nyers hagyma
kb.20 g durva só/kg
kb.5 g bors/kg
kb.2,5 g szegfűbors/kg
1 evőkanál kristálycukor
Megfőzzük a húst, majd ugyanabban a lében a szalonnát, végül a májat. Figyelem, a májat nem szabad túlfőzni! A szalonna főzésekor a víz felszínén úszó zsírt is fel kell használni a későbbiekben.
A megfőtt hozzávalókat és a hagymát a lehető legapróbbra daráljuk. A húst, szalonnát és a májat tálba (teknőbe) tesszük, majd hozzákeverjük a rizst és a hagymát aszerint, amennyit az elegy megkíván. Folyamatos kóstolás mellett fűszerezzük sóval, borssal, szegfűborssal és hozzáadjuk a cukrot. Ha szükséges, az alaplé felhasználásával dagasztjuk. Bélbe töltjük, majd abáljuk az alaplében.
Amikor keményedni kezd, azonnal kivesszük és hideg vízben hűtjük.
A csülköt egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap kivesszük, áttesszük egy nagy lábasba, annyi friss vizet engedünk rá, amennyi bőven ellepi. Mellédobjuk az egész borsot, a f...
Elkészítési idő: 14+2,5 óra Nehézség: Könnyű1. A karajt 1-1,5 centinként bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, mindenütt jól bekenegetjük vele a húst, főleg a zsebecské...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymát és az újhagymát pépesítjük, kisebb tálkába tesszük, és hozzáadjuk a többi fűszert és az egészet jól kikeverjük. A hús mindkét oldalát megkenjük a keverékkel. A szalo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPácolás Lereszeljük a fél birsalmát. Összekeverjük a sóval, szeletelt fokhagymával, fűszerrel, olajjal. A masszát a téglalap alakú, bőrös, zsíros hús tetejére kenjük. Elegáns heng...
Elkészítési idő: 200 perc Nehézség: Közepes