0, 5 kg liszt
15 dkg cukor
1 vaniliás cukor
22 dkg zsir
1 tojas
1 citrom reszelt héja
1 kis doboz tejföl
1 sutopor
Lekvár tölteléknek
Egy nagy talban osszedolgozzuk a lisztet a zsirral,majd a cukorral,vaniliaval,tojassal,citrom hejaval,tejfollel
Egy ruglmas tesztat kell kapjunk...ne legyen tul kemeny de tul puha sem
Ha tul kemeny,akkor meg teszunk hozza tejfolt
Utana csomagoljuk atlatszo foliaba,es tegyuk huttobe legalabb 1 orat...lehet ugy,hogy este begyurjuk es reggel megsutjuk
A tesztat kinyujtjuk tetszoleges vastagsagra...de azert ne legyen tul vekony...
Kiszurjuk amilyen formakat akarunk
Sutopappirral belelt,elomelegitett sutobe, 15-20 percig sutjuk...nem kell nagyon megsutni....amikor a szele pirulni kezd, kivehetjuk...
Sutes utan hagyjuk kihulni oket
Utana megkenjuk izles szerinti lekvarral
En most szilvalekvarral ragasztottam ossze a karikakat...
Az első linzer receptje olyan régi receptes könyvben maradt fenn, hogy a gasztronómia történetében ezt az 1635-ös lejegyzést tekintik a legkorábbi tortareceptnek. Köztudomású, hogy a desszertek viszonylag későn jelentek meg az étkezési kultúrában, még később váltak jellemzővé a széles néprétegek asztalain.
A linzertorta igazi monarchiabéli sütemény! Jóllehet a felső-ausztriai Linz városában egész cukrászati iparág épült rá, és úgy tartják, a 19. században itt kezdték nagyobb mennyiségben sütni, mégsem valószínű, hogy itt készült először ez az édesség. Az autentikus linzertortának ma már persze mindenütt az ausztriai város emblematikus süteményét tekintik. Hogy ez miben különbözik az általánosan ismert linzerreceptektől?
Részben az elkészítés módjában, részben pedig az összetevőkben. A közkeletű linzertészta-leírások rendszerint 2 rész lisztet, 1 rész vajat és 1 rész cukrot tartalmaznak, ezt aztán lehet finomítani kevés vanília, tojás, esetenként tej, citromhéj és kevés őrölt dió, mogyoró vagy mandula adagolásával. A tészta összeállítását és pihentetését követően aztán két részre osztja a cukrász vagy a háziasszony, egyikkel kibélel egy kerek vagy szögletes tepsit, megkeni lekvárral, majd a másik tésztarészből rácsokat illeszt rá, és megsüti – a torta és a szelet egyaránt ezzel a módszerrel készül. Ha pedig linzerkarikákról van szó, kerek kiszúró formákkal, amelyek ma már sokfélék lehetnek, kiszaggatják a vékonyra nyújtott tésztalapot, sütés után egyet-egyet lekvárral összeillesztenek...
http://www.mindmegette.hu/
Tészta: Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és keményre verjük,...
Elkészítési idő:Dagasztó gépbe mérem az átszitált lisztet hozzámorzsolom az élesztőt tegyük hozzá a porcukrot,sót,tojást,zsírt,tejfölt kapcsoljuk be a gépet és tejet annyit adjunk hozzá ,hogy egy...
Elkészítési idő: 1.5 óTojáshabot is lehet a tetejére.
Elkészítési idő:Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és...
Elkészítési idő: