menu

Családireceptkönyv.hu

Szerencsemalacok


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt,
2 dl langyos tej,
fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztő,
20 dkg vaj,
1 tojássárgája,
egy kis pohár (1,5 dl) tejföl,
20 dkg reszelt sajt,
1 kiskanál cukor,
2 mokkáskanál só,
1 nagyobb vagy két kisebb gerezd fokhagyma reszelve.

Díszítésnek: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének.
Szükséges még három eltérő méretű pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál.

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik).
A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belereszeljük a fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját).
Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából egyenlő számú korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval + fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval. (Például 12 nagy körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.)
A nagy körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.)
A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.
(A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és pereceket sodortam belőle.)
A malac-pogácsákat és a pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szerencsemalacok

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Spenótos túrómuffin
Spenótos túrómuffin

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Eszter
Sajtos roló
Sajtos roló

A leveles tésztát, ha nem kinyújtottat veszünk, kinyújtjuk, 10 cm-es csíkokra szeleteljük, amiket azután 3cm-es ferde csíkokra vágunk. A csíkokat roló sütőkre felteker...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szafi Fitt paleo kenyér, zsemle, pogácsa és pizza
Szafi Fitt paleo kenyér, zsemle, pogácsa és pizza

2.) PALEO POGÁCSA RECEPT: Ebből a receptúrából készíthető paleo pogácsa is, amennyiben szilikonos muffinformában (ezt használtam) sütjük. Nekem 40 darab mini pogácsa lett belő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szakállas pogi
Szakállas pogi

1. Az élesztőt egy csipet cukorral és a tejjel felfuttatom, majd a tészta hozzávalóit összegyúrom rétestészta keménységűre. 1 órán át letakarva pihentetem, majd kinyújtom 0,5-1 cm...

Elkészítési idő: kb 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk