50 dkg liszt,
2 dl langyos tej,
fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztő,
20 dkg vaj,
1 tojássárgája,
egy kis pohár (1,5 dl) tejföl,
20 dkg reszelt sajt,
1 kiskanál cukor,
2 mokkáskanál só,
1 nagyobb vagy két kisebb gerezd fokhagyma reszelve.
Díszítésnek: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének.
Szükséges még három eltérő méretű pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál.
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik).
A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belereszeljük a fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját).
Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából egyenlő számú korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval + fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval. (Például 12 nagy körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.)
A nagy körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.)
A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.
(A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és pereceket sodortam belőle.)
A malac-pogácsákat és a pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Élesztőt felfuttattam Mértem 500 g sima lisztet és 100 g félig durva lisztet. Vettem egy kevés lisztet szórás közbeni szóráshoz. Egyszerre 0,5 csomag sütőporral és 2 ek sóval átsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bacont lepirítjuk. A tejet mikróban langyosítom. Kimérem a tésztához a lisztet, kis mélyedésbe teszem a tejet az élesztőt és a teáskanál cukrot. Hozzáadjuk a két tojást, majd...
Elkészítési idő: 1, 5 óra Nehézség: KönnyűA csirkemellet megtisztítjuk, felszeleteljük, megszórjuk a gyros fűszerkeverékkel, Ha a fűszerkeverékben nincs só, megsózzuk. Kevés zsiradékon megsütjük, majd felkockázzuk. A ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen p...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű