Fél kiló liszt BL55-ös
1 egész tojás
1 tojás sárgája
30g élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej
csipet só
1 narancs reszelt héja. Az eredetiben citrom
Nutella. Az eredetiben lekvár.
3 kanál olvasztott vaj
A gőzgombóc, vagyis germknödel a hütték császára, a síelők regeneráló kalóriabombája. Eredeti formájában kelt tészta, benne szilvalekvár, leöntve vaníliasodóval. A recept alapján megcsinálhatod az eredeti verziót is, én annyit variáltam vele, hogy narancsos-nutellás lett. Így is bitang.
Mivel gőzgombóc főzőm nekem sincs, így egy egyszerű trükköt be kell vetni. Egy nagy lábasban forralj vizet, állítsd takarékra a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz. Egy kapcsos tortaformába szoríts sütőpapírt, de úgy, hogy az alaplap külső felén legyen. A formát fordítva tedd a vízbe, így a papíron már gőzölheted is a gombócokat!
Fél kiló liszt BL55-ös
1 egész tojás
1 tojás sárgája
30g élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej
csipet só
1 narancs reszelt héja. Az eredetiben citrom
Nutella. Az eredetiben lekvár.
3 kanál olvasztott vaj
Futtasd fel az élesztőt a cukorral langyos tejben. Alaposan összekevered a három hozzávalót, meleg helyre teszed, megvárod, amíg felhabosodik. Közben mérd ki a többi hozzávalót, add hozzá az élesztős tejet, majd alaposan dolgozd össze. Addig dögönyözd, míg el nem válik az edény falától. Meleg helyen pihentesd egy órán keresztül konyharuhával letakarva, így a duplájára kel. Vágd hat egyforma darabra, lisztezd be és nyújtsd ki. Tedd a közepére a nutellát, vagy lekvárt, csippentsd össze a négy sarkát, nyomkodd össze a széleit. Fordítsd meg, és óvatos mozdulatokkal formázd csinos gombóccá. Pihentesd még 15 percig, kend meg a tetejét az olvasztott vajjal, majd mehet a gőzbe! Fedő alatt hagyd 12-15 percig, ez függ a gombóc méretétől. Arra számíts, hogy a gőzben majdnem duplájára dagad, nekem egyszerre három fért a formára.
Ha kész, akkor szedd ki, önts rá vaníliasodót, reszelj rá csokit, és kész is vagy. A klasszikus vonalnál porcukorral kevert mák kerül a tetejére.
A vaníliasodó, ha valaki nem ismerné:
3 dl tej
3 dl tejszín
1 vanília rúd
8 dkg cukor
5 tojássárgája
1 csipet só
A tejet és a tejszínt egy vastag aljú lábosban felteszed forrni. A tojássárgákat a cukorral, sóval és a vanília kikapart magjával habosra kevered, a kikapart rudat a melegedő tejbe teszed. Ha felforrt szűrd le és folyamatosan kevergetve add a tojásokhoz. Tedd vissza tűzre és állandó kevergetés mellett lassan melegítsd fel, de ne forrjon! Így besűrűsödik, szép krémes állaga lesz.
Finom édesség és se főzni, se sütni nem kell. Habosra keverünk 15 deka vajat, 3 tojás sárgájával meg 15 deka porcukorral, hozzáadunk 3 evőkanál kakaót , 1-2 evőkanál rumot, végül...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre. 2. A hozzávalókat összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. 3. Kb. 20-25 perc aranyszínűre sütj...
Elkészítési idő: gyors Nehézség: KönnyűA vizet a cukorral sziruppá főzzük,hagyjuk kihűlni. Majd hozzákeverjük a vajat,a kókuszreszeléket,a tejport. 2-3 órára hűtőbe tesszük, utána golyókat formálunk,aminek a közepébe ma...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA margarint felolvasztom, majd minden összetevőt összekeverek. Kettéosztom a masszát, ez egyikbe kakaóport keverek. Sütőporos tepsibe kanalom őket felváltva. összerázom egy kicsit...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű