menu

Családireceptkönyv.hu

Narancsos-csokis gőzgombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Fél kiló liszt BL55-ös
1 egész tojás
1 tojás sárgája
30g élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej
csipet só
1 narancs reszelt héja. Az eredetiben citrom
Nutella. Az eredetiben lekvár.
3 kanál olvasztott vaj

Elkészítés:


A gőzgombóc, vagyis germknödel a hütték császára, a síelők regeneráló kalóriabombája. Eredeti formájában kelt tészta, benne szilvalekvár, leöntve vaníliasodóval. A recept alapján megcsinálhatod az eredeti verziót is, én annyit variáltam vele, hogy narancsos-nutellás lett. Így is bitang.
Mivel gőzgombóc főzőm nekem sincs, így egy egyszerű trükköt be kell vetni. Egy nagy lábasban forralj vizet, állítsd takarékra a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz. Egy kapcsos tortaformába szoríts sütőpapírt, de úgy, hogy az alaplap külső felén legyen. A formát fordítva tedd a vízbe, így a papíron már gőzölheted is a gombócokat!

Fél kiló liszt BL55-ös
1 egész tojás
1 tojás sárgája
30g élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej
csipet só
1 narancs reszelt héja. Az eredetiben citrom
Nutella. Az eredetiben lekvár.
3 kanál olvasztott vaj

Futtasd fel az élesztőt a cukorral langyos tejben. Alaposan összekevered a három hozzávalót, meleg helyre teszed, megvárod, amíg felhabosodik. Közben mérd ki a többi hozzávalót, add hozzá az élesztős tejet, majd alaposan dolgozd össze. Addig dögönyözd, míg el nem válik az edény falától. Meleg helyen pihentesd egy órán keresztül konyharuhával letakarva, így a duplájára kel. Vágd hat egyforma darabra, lisztezd be és nyújtsd ki. Tedd a közepére a nutellát, vagy lekvárt, csippentsd össze a négy sarkát, nyomkodd össze a széleit. Fordítsd meg, és óvatos mozdulatokkal formázd csinos gombóccá. Pihentesd még 15 percig, kend meg a tetejét az olvasztott vajjal, majd mehet a gőzbe! Fedő alatt hagyd 12-15 percig, ez függ a gombóc méretétől. Arra számíts, hogy a gőzben majdnem duplájára dagad, nekem egyszerre három fért a formára.

Ha kész, akkor szedd ki, önts rá vaníliasodót, reszelj rá csokit, és kész is vagy. A klasszikus vonalnál porcukorral kevert mák kerül a tetejére.

A vaníliasodó, ha valaki nem ismerné:
3 dl tej
3 dl tejszín
1 vanília rúd
8 dkg cukor
5 tojássárgája
1 csipet só

A tejet és a tejszínt egy vastag aljú lábosban felteszed forrni. A tojássárgákat a cukorral, sóval és a vanília kikapart magjával habosra kevered, a kikapart rudat a melegedő tejbe teszed. Ha felforrt szűrd le és folyamatosan kevergetve add a tojásokhoz. Tedd vissza tűzre és állandó kevergetés mellett lassan melegítsd fel, de ne forrjon! Így besűrűsödik, szép krémes állaga lesz.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Ribizlis kuglóf
Ribizlis kuglóf

A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk ketté, utóbbit verjük kemény habbá a sóval és a porcukorral. A vajat is verjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pávaszem (Levendulalány)
Pávaszem (Levendulalány)

Langyos tejben elkeverek egy kávéskanál porcukrot, belemorzsolom a friss élesztőt. A lisztet a vajjal elmorzsolom. Elkeverem benne az 1 ek porcukrot. A tojásokat kettéválasztom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anna
Nosztalgia krémes
Nosztalgia krémes

A leveles tésztát 3-ba vágjuk, vékonyra kinyújtjuk és kisütjük. A tepsit nem kell kikenni semmivel. Amikor kisül még kicsit kézzel lenyomkodjuk , hogy laposabb legyen. 4 csoma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézeskalács videó 1.
Mézeskalács videó 1.

A tészta begyúrása: A vajat és a mézet kissé melegítsük meg, hogy éppen csak folyékony legyen. A lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát szitáljuk össze. Majd a többi anyaggal...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk