30 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
1 tk. só
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 dl olaj
2 tojássárgája
köménymag
3-4 db burgonya
12 dkg vaj
1 tojás
Sós vízben héjában megfőzünk 3-4 db közepes nagyságú burgonyát. Ha kihűlt meghámozzuk. Közben készítünk sima kelt tésztát. 30 dkg simalisztet és 20 dkg réteslisztet egy tálba szórunk. Adunk hozzá 1 dl olajat, 1 teáskanál sót, 2 tojássárgáját, kevés egész köménymagot. Közben 2,5 dl langyos tejben egy teáskanál cukrot elkeverünk, majd felfuttatunk benne 3 dkg élesztőt. Ha az élesztő szépen feljött, hozzáadjuk a tésztához a tejjel együtt és szép fényesre kidolgozzuk. Hagyjuk duplájára kelni kb fél órát. Ha megkelt a tészta kinyújtjuk kb 1 cm vastagra. A tészta felére reszelünk 12 dkg hideg vajat, majd a burgonyát. A reszelő nagy lyukú részét használjuk. Ízlés szerint sózzuk, majd ráhajtjuk a tésztát. 20 perc után ismét félbehajtjuk a tésztát. Majd várunk megint 20 percet. Utána a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk, lekenjük tojással, megszórjuk köménnyel vagy sajttal majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Nekem 3 közepes méretű tepsi lett ebből az adagból.
Tészta: Összegyúrás után 1 órát pihentetjük, vékonyra kinyújtjuk, pogácsát szaggatunk belőle. Tojássárgájával megkenjük, sütjük. Krém: Ezeket kikeverjük simára, és sűrűre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAhogyan készítem: Az élesztőt felfuttatom egy kis langyos tejben egy csipet cukorral. A lisztet, a tepertőt és a zsírt, sót, borsot elmorzsolom, majd beleteszem az élesztős te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, darált diót, sót összekeverjük és elmorzsoljuk benne az olvasztott margarint. 1 dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk. a tojás sárgákkal és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű