Családireceptkönyv.hu

kastély torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Piskóta:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 dkg kakaópor

Krém:
20 dkg cukor
9 dl tejszín

Szóval piskótát készítünk a szokott módon.
A kakaót lekeverjük a liszttel, a tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét a cukor 1/3-ával kemény habbá verjük, majd a sárgáját a többi cukorral jól kihabosítjuk.
A fehérjéből keveset a sárgájához téve jól fellazítjuk, majd óvatosan több részletben hozzákeverjük a fehérje habot a sárgájához.
Ezután szitáljuk hozzá a kakaós lisztet és keverjük el óvatosan.
Sütőpapírra rajzolunk 22 cm átmérőjű köröket, szám szerint 5 db-ra, mert 5 lapot sütünk.
A tésztát ezért értelemszerűen 5 részre osztjuk és a 22 cm-es körnél nagyobb átmérőben kenjük szét.
180 fokon sütjük 10-12 percet laponként.
Amikor megsült a karikával kivágjuk a körünket, így a széle, ami keményedett valószínűleg leesik és ebből lesz a panír a szélére.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni a lapokat.

A krémhez a cukrot karamellizáljuk, amíg teljesen el nem olvad, majd ha kész, lassan, óvatosan belecsurgatjuk – és közben keverjük – a 2 dl habtejszínt.
Addig keverjük és melegítjük, amíg felolvad az összes esetleges darabka.
Ezután teljesen kihűtjük.
Ha kihűlt, akkor felverjük kemény habbá a maradék 7 dl tejszínt, ebből keveset kivéve a karmellhez teszünk és simára keverjük, lazítjuk vele.
Majd ezt belekeverjük a felvert tejszínbe.
Megjegyzem érdemes készíteni tejkaramellát és apróra darabolva belekeverni, máris több értelme lesz a krémnek!
Ezzel a tejszínnel töltjük alapokat.
Ne töltsük vastagon, maximum a lapjaink vastagságának megfelelő mértékben.
Körben is krémmel kenjük és hagyunk még a tetejére is, hogy tudjunk belőle gumókat nyomni. ;)
Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen.
1-2 óra múlva kivesszük és panírozzuk.
A tortalapok széleiről leeső darabkákat egy szitán átnyomjuk, finom szemcséket kapunk.
A tortát kezünkbe vesszük, alá nyúlunk és így panírozzuk körbe az egészet a finom morzsával.
Tetejére nyomjuk a stuffnikat, megszórjuk azokat is kis morzsával, majd karamell díszekkel díszítjük.

Ezeket úgy készíthetjük, hogy 10 dkg cukort karamellizálunk és egy szilikon lapot kikészítünk (vagy egy kissé olajozott sütőpapírt, esetleg olajozott teáskanalakat).
Amikor a cukor elolvadt levesszük a tűzről és kicsit kevergetve hűtjük. Kanál segítségével csurgatjuk a kívánt mintákat a lapokra. És ha megdermedtek óvatosan leemelve a tortára helyezzük.

Nekem a végére be Kittysedett a torta, mert Petrám Kittyket akart rá. :P

Hát ennyi a Kastély torta. Hogy tetszik? Egyébként megkóstolva nem rossz. De javaslom karamella darabkákkal dobjuk fel, megéri! :)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Töltött karaj
Töltött karaj

A karaj szeleteket kiklopfoltam, só, bors,fokhagyma granulátum keverékével megszórtam. Sajttal töltött A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem összekevertem a bakon kockával...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tehéntánc  hús
Tehéntánc hús

Elkészítem a bundát: A krumplit lereszelem, a fokhagymával együtt, hozzáteszem a tojásokat, a lisztet, sózom, borsozom. A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, majd ráfektetek 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sárgadinnye krémleves
Sárgadinnye krémleves

A dinnyét félbe vágjuk, kimagozzuk és meghámozzuk. A háromnegyedét felkockázzuk és botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet összeturmixoljuk. A maradék...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrógomboc Leves
Túrógomboc Leves

A túrót összekeverjük a búzadarával, a tojásokkal, csipetnyi sóval és egy kevés cukorral, vagy folyékony édesítővel. Legalább fél órát állni hagyjuk. A tejet felforraljuk, sózzuk...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk