Családireceptkönyv.hu

Ronika féle kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg liszt
- 1 csomag 7 g Instant élesztő
- 1,5 dl langyos cukros víz az élesztő felfuttatásához és még annyi langyos víz,amennyit a liszt felvesz. kb 4 dl -ez liszt függő-
- 1 evőkanál só- én tengeri sót használok,nagyon gyenge-
- 3 evőkanál étolaj
- 1-1 tk fokhagymapor és vöröshagyma por- ha csak egész van reszeljétek bele,úgy is jó,de lehet bármi pl : valmilyen mag
- Aszkorbinsav – 2 k.kanál ecet ,vagy 3 db C vitamin apróra törve-én mindig C vitamint használok
A kenyér sütést megelőző délután vagy este elkészítem a kovászt.
Az Instant élesztő ¼ részét ,kb 1 dl vízzel és kb 15 dkg liszttel elkeverem a kelesztő tálban. Ráteszem a fedelét és másnap délelőtt hozzáadom a többi hozzávalót. Tehát a lisztet, sót,aszkorbinsavat.
Összeállítom , majd berakom a dagasztó gépbe 10 percre. Lehet ezt kézzel is. Akkor jó,amikor szép fényes ,rugalmas ,nem ragad és egy gombócban van. Az ujjad belenyomod és ha nem tűnik el,a tészta még rücskös ,nyúlik,akkor még liszt kell hozzá. Aztán kivettem.
40 percet kelt meleg helyen majd kinyomkodtam óvatosan a levegőt belőle az asztalon.– nem gyúrom,nem sodrom , kicsit áthajtogatom ,vagyis körbe aláhajtogatom a széleit-csináltam egy kis gombócot így - egy sütőpapírral bélelt edénybe tettem. A kenyeret és az edény tetejét bespriccelem vízzel, hogy nedves környezetben keljen.
Újabb 40 percig kell kelnie meleg helyen, amikor ebből 20 perc eltelik: Vízzel spricceltem be a kenyeret és az edény tetejét. A kenyér tetejét liszttel beszórtam –ezt egy kis leves szűrővel csinálom. A szűrőt a kenyér fölé és bele nagyon kevés lisztet szórok és végig hintem a kenyeret. Vigyázni kell,hogy sok ne menjen,mert vastag lesz a liszt a kenyéren. A lisztezés el is hagyható. Három metszést csinálok, ezután még 20 percet kelesztjük,így lesz meg az újabb 40 perc. Mindenképp az a lényeg,hogy a metszések szétnyíljanak!
A tűzhelyet felcsavartam 240 fokra és betettem a kenyeret. Vagyis úgy értendő,hogy előmelegített sütőbe teszem. 30 percig sütöttem és levettem a tetőt. Ilyenkor már van rajta egy kéreg. Sütőpapírral együtt kiemelem az edényből és a tűzhely legalsó rácsára rakom, így sűl tovább. Újabb 30 percig. Akkor jó,ha kopog az alja. Kivettem a sütőből és lespricceltem vízzel és hagyom teljesen kihűlni. Ettől lesz szép és ropogós héjú a kenyér. Letakarni csak akkor kell, amikor teljesen kihűlt. Ropogós, nagyon könnyű,isteni kenyér lett belőle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mariann
Sajtos Stangli
Sajtos Stangli

A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Kakaós kalács
Kakaós kalács

A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár erc alatt futtassuk fel. A felolvasztott langyos vajat és a tejfölt tegyük a tálba, majd öntsük hozzá a felfuttatott é...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar FONOTT KALÁCS  - tojás nélkül
FONOTT KALÁCS - tojás nélkül

1. A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. A lisztbe beleöntöm a felfutott élsztős tejet, a felolvasztott vajat és összedolgozom. 3. Ezt követően letakarom egy ko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sajtos stangli(kifli)-éjszakai kelesztéssel(Kálci)
Sajtos stangli(kifli)-éjszakai kelesztéssel(Kálci)

A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk