45 dkg liszt
15 dkg zsír
3 közepes krumpli (35-40 dkg)
1 dl tej
1 evőkanál tejföl
2,5 dkg élesztő
1 csapott mokkáskanál cukor
1 tojássárgája
2 teáskanál só
a tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál tej
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük és teljesen kihűtjük.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, és a zsírral, a krumplival és a sóval összegyúrjuk a tésztát.
Meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük a pogácsa tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, hosszában félbehajtjuk, majd mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra.
10 perc pihentetés után kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
A tészta tetejét éles késsel berácsozzuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és tojással lekenjük a pogácsák tetejét. A tepsiben még 10-15 percig pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
A tészta alapanyagokat (kivéve a sajt!) összegyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a sajt felével, majd összehajtogatjuk (4 oldalról). Ezután 30 percet állni hagyjuk, maj...
Elkészítési idő: 2-3 óraA langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket, a sót, az útifűmaghéjat összekeverjük egy nagy tálban és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A tésztát dagasztás u...
Elkészítési idő: 70 percA hozzávalókat összegyúrni, kicsit pihentetni ha van rá idő, aztán pereceket formálni egész tojással megkenni és 220 fokon sütni. ha már Színesedik a teteje rácsorgatni a sós lötyi...
Elkészítési idő: