45 dkg liszt
15 dkg zsír
3 közepes krumpli (35-40 dkg)
1 dl tej
1 evőkanál tejföl
2,5 dkg élesztő
1 csapott mokkáskanál cukor
1 tojássárgája
2 teáskanál só
a tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál tej
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük és teljesen kihűtjük.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, és a zsírral, a krumplival és a sóval összegyúrjuk a tésztát.
Meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük a pogácsa tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, hosszában félbehajtjuk, majd mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra.
10 perc pihentetés után kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
A tészta tetejét éles késsel berácsozzuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és tojással lekenjük a pogácsák tetejét. A tepsiben még 10-15 percig pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
A lisztet egy nagyobb tálba szitálom,elmorzsolom a margarinnal zsírral,közepébe mélyedést készítünk beleütjük a tojást,hozzáadom a tejfölt,sót,cukrot,reszelt sajtot ,apróra vágott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrok .Vékonyra kinyújtom és tetszés szerinti nagyságú kiszúróval kiszaggatom. A tojás fehérjét kicsit felverem, a sajtot és a virslit apró koc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű21dkg lisztet összegyúrjuk 10dkg rámával 2,3. evő kanál tejföllel fél élesztő és só Pihentetjük és utána kinyújtjuk és szaggatjuk
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk (kb. 1cm vastagságúra) és kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, tetejüket lekenjük tojássárgával, majd megszórjuk köménymaggal. Előmelegített 175 fo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű