Családireceptkönyv.hu

Diós,,,mákos bejgli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


90 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

Elkészítés:


A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.

Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Piskótalap/pudingporos/
Piskótalap/pudingporos/

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vaníliapudingos szelet
Vaníliapudingos szelet

A lisztet elmorzsoljuk a rámával, majd a többi hozzávalót is beletesszük. Jól összegyúrjuk, négy részre osztjuk. Jó vékony lapokat nyújtunk mind a négy gombócból. Előmelegített 16...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Baracklekváros muffin (Levendulalány)
Baracklekváros muffin (Levendulalány)

Bekapcsolom a sütőt 200-210 fokra. A lisztet, a sütőport és a sót egy tálba szitálom, majd elkeverem. Ha kakaós muffint szeretnénk azt itt keverjük hozzá. Egy másik tálba kimérem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Diétás bögrés mákos
Diétás bögrés mákos

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat a gyümölcs kivételével robotgéppel összekeverjük. A végén beleforgatjuk a lecsöpögtetett meggyet is, és a tésztát vajjal kikent, l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk