Előző este a kovászhoz:
1 evőkanál az anyakovászból (hűtőből)
100 ml langyos víz
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (lehet kenyérliszt is)
Hozzávalók:
az egész kovász (20 dkg)
60 dkg kenyérliszt
3 dl víz (a krumpli kihűtött főzőleve,ha nem lesz annyi,vízzel pótlom)
egy darab ,pici sóban,vízben (3 dl) főtt krumpli áttörve (10dkg)
50 ml olaj
12 gramm só
Elkészítése:
A lisztet a gép üstjébe szitálom,hozzá adom a krumpli langyos főzőlevében elkevert kovászt és az áttört főtt krumplit. Megindítom a dagasztást. Menet közben csorgatom hozzá az olajat és a dagasztás vége felé kerül bele a só. Alaposan kidagasztom,hasonló állaga lesz a tésztának mint a kenyérnek,valamivel lágyabb.
Enyhén olajozott tálba teszem a tésztát,étkezési fóliával letakarva ,meleg helyen pihentetem fél órán át.Két órán át kelesztem,ez idő alatt 3 x meghajtogatom,mint itt.Az első hajtogatásnál a tészta lágyulni fog,nem ijedek meg,ezt a krumpli teszi.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztom. Kis bucikat ,cipókat formázok belőle,majd olajos tálcán,letakarva még egy órán át letakarva kelesztem.
A gyümölcsöt felteszem annyi vízben amenni ellepi, bele teszem a fahéjat, szegfűszeget és a cukrot. Ha felforr, a pudingot belekeverem, pár percig még főzöm és kész is.
Elkészítési idő: 15-20 perc Nehézség: KönnyűAz őszibarackot és az almát felkockázzuk, majd a meggybefőttel együtt egy fazékba tesszük. Belekerül a befőttek leve is és vízzel kiegészítjük 3 literre. Hozzáadjuk a sót, a cukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, ne legyen nagyon lágy, mert mikor tekerjük fel, akkor nagyon bereped...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű