Ma túrós pitét sütöttem, gyerekkorom kedvencét. A receptet pár éve szereztem meg anyukámtól:
Hozzávalók:
Tészta
35 dkg rétesliszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1/2 sütőpor
1 csipet só
annyi tejföl, amennyit a tészta felvesz.
A lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral, vajjal, mindennel. 2 részre szedjük, és félretesszük pihenni.
Töltelék:
Én mindenből a dupláját csinálom, de ide az eredeti recept mennyiségeit írom:
50 dkg tehéntúró
2 dl tej
3 tojás
1/2 vaníliás cukor
1 ek liszt
ízlés szerinti cukor (én nem spórolok vele).
A tejben elkeverjük a tojás sárgáját, majd simára keverem benne a lisztet és a vaníliás cukrot. Tűzre teszem, folytonos keverés mellett sűrűre főzöm. Ha kihűlt, beleteszem a túrót. A tojás fehérjéket habosra verem, majd hozzáteszem a túrós masszához.
A pihent tésztákat kinyújtom, tepsiben leteszem az egyiket, majd az egész tölteléket ráborítom. A tetejére megy a második nyújtott tészta, villával megszurkálom és előmelegített sütőben sütöm.
Én légkeverésen kb 50 percig, 125 fokon sütöttem, úgy, hogy világos maradjon a teteje.
Ha kihűlt, akkor szeleteljük, porcukorral tálalhatjuk.
A hagymákat felszeleteljük. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a hagymákat, megsózzuk és lassú tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd kicsit pirítjuk még. Előbb kevés hideg...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűBurgonyát és vöröshagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Mélyebb fazékban olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát megfuttatjuk rajta. Megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bulgurt kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, és langyosra hűtjük. Felforrósított olívaolajon üvegesre pároljuk a megtisztított, finomra vágott vö...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű