menu

Családireceptkönyv.hu

Almás fahéjas legyezős kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:


40 dkg liszt
3 dkg cukor
2,5 dkg élesztő (friss)
1 cs vaníliás cukor
6 dkg vaj
1,5 dl tej
2 db tojás (közepes)
nagy csipet só



A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, és keverjük össze, majd öntsük bele a keverőtálba.

Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos, cukros tejben, majd szintén öntsük bele a keverőtálba.

A lisztet keverjük össze egy nagy csipet sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A kelesztőtálat kenjük ki vékonyan olajjal, majd tegyük át a megdagasztott tésztát. Tetejét vékonyan szórjuk meg liszttel, majd meleg helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.


Töltelék hozzávalói:

2 db alma
20 dkg kristálycukor
2 tk őrölt fahéj
6 dkg olvasztott vaj


Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk cikkekre, és távolítsuk el a magházat. Ezután vékonyan szeleteljük fel.

A kristálycukrot keverjük össze a fahéjjal, és egy kanálra valót tegyünk belőle félre. A vajat olvasszuk fel. (a vajból is hagyjunk majd egy keveset a formában lévő kalácsot lekenni)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 35x55 cm-es téglalappá, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjas cukorral.

Ezután vízszintesen vágjuk fel 6 egyforma részre a tésztát.

Ezután pakoljuk rá a tésztacsíkra, egymásmellé a vékonyan felszeletelt almát, majd helyezzük rá a következő tésztacsíkot. Azt szintén pakoljuk meg a szeletelt almával, majd jöhet rá a következő tésztacsík. (ezt addig ismételjük, hogy a felső tésztacsíkra már ne tegyünk almát)

Ezután az egymásra helyezett tésztát, vágjuk fel 6 egyenlő részre.

Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd kissé ferdén helyezzük bele a tésztát. Ezután szobahőmérsékleten kelesszük újra 35-40 percig.

Amikor a tészta újra megkelt a formában, akkor kenjük le a maradék olvasztott vajjal, és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt emeljük ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk.

Almás fahéjas legyezős kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tejes pite 2
Tejes pite 2

A tojásokat, a sót és a cukrot jó habosra kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet és csomómentesen elkeverjük. Tulajdonképpen a palacsintatésztához hasonló tésztá...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Citromos karikák
Citromos karikák

A citromot lereszeljük a levét kinyomjuk.A liszeta sötőporral és a keményítővel összekeverjük. A margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a citomhéját és levét valamin...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csöröge
Csöröge

A túrót, a tojással, a cukorral és a citromhéjjal krumplitörővel összedolgozzuk ( lehet géppel is), hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a szódabikarbonát, amit egy pár csepp citr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kakaós - Baileys krémes piskótatekercs
Kakaós - Baileys krémes piskótatekercs

1. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy nagy tálban. 2. A lisztet tálba szitáljuk és alaposan összekeverjük a sütőporral. 3. A tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk