Családireceptkönyv.hu

Savanyó káposztalé leves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



A savanyított káposzta leve , már önmagában is nagyon finom , de ha levest készítünk belőle , friss disznóhúsból , ez a jó savanykás ízű leves , és a benne úszkáló húsgombócok meg a kockákra vágott húsdarabok elfogyasztása után már csak hátra kell dőlni és elmélkedni azon, hogy mi lehet a titka hogy így eteti magát ?

Elkészítés:


Egy fél liter káposztaléhez töltünk egy liter vizet és ebben odateszünk egy nagyobb fazékban , 40 dkg kockákra vágott húst , ez lehet lapocka , lehet csontos porcos rész is sőt ettől lesz finom íze a levesünknek , és persze mehet bele olyan is ami nem annyira kövéres , nem mindenki szereti a kövér húst ezért rájuk is kell gondolni , tehát vegyesen legyenek a húsok . Beledobunk egy fej hagymát , két három reszelt murkot ( sárgarépát ), egy szál petrezselyem gyökeret , 7-8 cikk fokhagymát lereszelve és egy kiskanál csombort ( borsikafű ) . Ezt addig főzzük amíg a hús megpuhul közbe a habot leszedjük ami a lé tetejére képződik .Addig 35 deka disznóhúst és 15 deka nyers szalonnát összeőrölünk , főszerezzük sóval borssal , belereszelünk 4 cikk fokhagymát , egy csipetnyi pirospaprikát és jól összegyúrjuk .Majd kis gombócokat formálunk egy lapítóra ( vágódeszka ) rakjuk őket. Amikor a hús megfőtt akkor a gombócokat szépen belerakosgatjuk a levesbe és fedő alatt takarékon tartjuk közben elkészítjük az eresztéket ( tejes habarást ) . 2 evőkanál lisztet elkeverünk 4 deci hideg tejjel és egy tojás sárgájával , majd a levesből apránként hozzámeregetve hogy az ereszték lassan felmelegedjen és ne csapódjon ki ,folytonos kevergetés közben beletöltjük a levesbe, összekeverjük ,borsozzuk és fedő alatt tartjuk a takarékon még 5-6 percet majd levesszük . Egy edényben 0,5 liter káposztalevet felmelegítünk , és a már meleg káposztalével ízlésünk szerint savanyítjuk és így forrón tálaljuk .

Savanyó káposztalé leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Gombakrémleves
Gombakrémleves

Megtisztítjuk a gombákat. Kb. 10-15 egyforma fejet félreteszünk, a többit feldaraboljuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kis olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, és egy...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Frankfurti leves
Frankfurti leves

A kelkáposztát csíkokra vágjuk. Felengedjük vízzel, amennyi éppen ellepi. Mikor forr, megsózzuk. Fedő alatt 30-40 percig főzzük. Majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ételíz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karalábé leves:
Karalábé leves:

megtisztítom a zöldségeket, a karalábét vékony csíkokra, a zöldséget répát karikára vágom. Zsiradékon félpuhára párolom, majd félreveszem a tűzről nagyon kevés pirospaprikával megs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Gyömbéres sütőtökleves
Gyömbéres sütőtökleves

A tököt és krumplit felkockázzuk. Olajon megfonnyasztjuk fokhagymátés hagymát, a releszelt gyömbért. 1 perc múlva rádobjuk a sütőtököt, krumplit, 1 percig pirítjuk. Hozzáadunk 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk