Hozzávalók
70 dkg liszt
40 dkg tisztított, darált sertésháj
3 ek. tejföl
1 db tojás
1 kk. só
1 kk. cukor
1 dl fehér bor
1 dl szódavíz
1 ek. ecet
Töltéshez: lekvár, porcukor, diótöltelék
hajasteszta_nyitokep
Hájas tészta alaprecept
Sokan fintorognak, sokan nem is tudják mi fán terem. Pedig a legfinomabb leveles tészta sertéshájjal készül!
Tóth-Nacsa Ági írása a Boldog Kukta blogon
2015. január 11.
Az elején kell kezdenem a dolgokat. A fodorhájat disznóvágáskor leszedjük és hagyjuk megdermedni. Majd fogjuk, lekaparjuk a hártyáról, mint a képen éppen Apa teszi, majd kisebb darabokra vágjuk és ledaráljuk. Ez az elkészítés alapja. Ha ezzel megvagyunk, akkor már egy kicsit könnyebb minden. Gyönyörű, tiszta, fehér hájat kapunk. Ebből lesz a mi saját bejáratú leveles tésztánk.
hajas3
Hirdetés
Az én nagymamám is így készítette ezt a süteményt. A nagynéném tőle sajátított el számtalan finomságot, és nagy mestere a hájas tészta készítésének is. Most vele együtt mutatom be az elsajátított praktikákat egy pohár jó fehér bor kíséretében, Óföldeák egyik hangulatosan berendezett vidéki házikójában, ahol a hagyományok és a modern világ kényelmesen megfér.
Lehet, hogy hosszadalmas procedúrának tűnik első hallásra, de egy kis hagyomány és a finom ízek mindenért kárpótolnak. Készíthetünk ebből a tésztából krémes lapot, túrós batyut, kiflit, pogácsát, sós stanglit... Szóval nagyon sokoldalú tészta, és összegyúrva a fagyasztóban is eláll 1-2 hónapig.
hajas2
Hozzávalók
70 dkg liszt
40 dkg tisztított, darált sertésháj
3 ek. tejföl
1 db tojás
1 kk. só
1 kk. cukor
1 dl fehér bor
1 dl szódavíz
1 ek. ecet
Töltéshez: lekvár, porcukor, diótöltelék.
Elkészítés
A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, habosra (fehérre) keverjük, és hidegre tesszük. A többi anyagból rétestésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra a tésztát. Én kézzel dagasztottam. Mondhatni, nem könnyű munka, de megéri. 15 percig pihentetjük.
Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán, és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk. Az egészet óvatosan összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük.
Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtom, és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel téglalapokra osztom (kb. 12*8 cm széles) a tésztát. Sercegjen, amikor vágjuk! Így szép és ép széleket kapunk. Ha kell, melegítsük újra a kést!
a darált kekszet összegyúrjuk a hozzávalókkal utoljára a tejet -őzgerinc formát kibélelünk fóliával úgy ,hogy lelógjon -a keksz masszával egyenletesen körbe tapasszuk az...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesSütőt előmelegítjük. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. Nylonzacskóba v. folpackba tesszük és 1-2 órát hűtőben pihentetjük. Ez...
Elkészítési idő: 1 óra + sütés Nehézség: KözepesA darált kekszet a kétféle cukorral összekeverjük. Ezután kétfelé osztjuk, külön tálakba.Az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és 1 ek rumot, a másik feléhez pedig a 2 ek kókuszt...
Elkészítési idő: 1+2 ÓRA Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét fele cukorral habbá verjük egy másik tálba a sárgáját is felverjük a cukorral hozzáöntsük az olvasztott vajat gőz fölött megolvasztott csokit...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű