Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

mákosguba torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Hozzávalók: ( 24 cm-es kapcsos formához)

12 db vajas kifli*
1 liter tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor ( nálam nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola ( opcionális )

Krém :

4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor ( nálam 2 tk. vaníliaesszencia)
8 dkg cukor ( nálam fruktóz)
4 dl tej
15 dkg vaj

Tetejére :

3 dl tejszínhab
1 evőkanál porcukor ( nálam por nyírfacukor)
1 csomag zselatinfix

Elkészítés:



Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk , a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rányomjuk a tetejére.

A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfix-el, habzsákba rakjuk és halmokat nyomunk a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.




Jó étvágyat hozzá ! :-)

* A kifli méretétől függően, lehet 10 db is elég, az sem jó ha túl sok, mert akkor nagyon felszívja a masszát és száraz lesz belül. Vékonyabb vajas/tejes kiflit szoktam venni hozzá.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anya
Joghurt torta
Joghurt torta

A zselatinokat lábasban össze keverem a joghurttal a cukorral és a vaníliás cukorral és folyamatos kevergetés közben felmelegítem de csak langyosra hogy a zselatin feloldódjon. K...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Marica narancsos sütije
Marica narancsos sütije

A margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A narancs levét is hozzáadjuk folyamatos keverés mellett, majd a sütőporral elkevert lis...

Elkészítési idő: 3/4 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Linzer
Linzer

Gyúrótálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a margarint, és a két tenyerünk közzé véve a két alapanyagot összemorzsoljuk. Ha kemény a zsiradékunk, sajtreszelővel reszeljük le, így s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggyes pite
Meggyes pite

a tészta hozzávaóit összegyurjuk a tejfőlt adagoka keverjük bele ,hogy jól gyúrható tésztát kapjunk -amig a sütő bemelegszik a hűtőbe tesszük,aztán -ketté vesszük majd kikent tep...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk