menu

Családireceptkönyv.hu

mákosguba torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Hozzávalók: ( 24 cm-es kapcsos formához)

12 db vajas kifli*
1 liter tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor ( nálam nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola ( opcionális )

Krém :

4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor ( nálam 2 tk. vaníliaesszencia)
8 dkg cukor ( nálam fruktóz)
4 dl tej
15 dkg vaj

Tetejére :

3 dl tejszínhab
1 evőkanál porcukor ( nálam por nyírfacukor)
1 csomag zselatinfix

Elkészítés:



Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk , a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rányomjuk a tetejére.

A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfix-el, habzsákba rakjuk és halmokat nyomunk a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.




Jó étvágyat hozzá ! :-)

* A kifli méretétől függően, lehet 10 db is elég, az sem jó ha túl sok, mert akkor nagyon felszívja a masszát és száraz lesz belül. Vékonyabb vajas/tejes kiflit szoktam venni hozzá.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: josagm
Tökéletes piskóta a nagyi szerint
Tökéletes piskóta a nagyi szerint

A sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk, a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t. Az előzőleg jól lehűtö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Cseresznyés clafoutis
Cseresznyés clafoutis

A ribizlit alaposan megtisztítjuk, leszemezzük és lecsöpögtetjük. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, hagyjuk felolvadni és jól lecsöpögni. A sütőt előmelegítjük. A formát kikenjük...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Bögrefedő keksz
Bögrefedő keksz

Morzsoljuk össze a vajat a liszttel. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a citromhéjat és a sót. Gyúrjuk össze, formáljunk belőle golyót és pihentessük 30 percig a hűtőszekrényben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Lekváros - Csíkos piskótatekercs
Lekváros - Csíkos piskótatekercs

1. Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. 2. Ezután hozzáadjuk a l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk