6 tojás
6 púpozott evőkanál
6 púpozott evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál citromlé
1 csipet só
bizonytalanok csipet sütőport is tehetnek bele , de nélküle is tökéletes lesz
A sütő bekapcsolása az első lépés. Semmi értelme később ezzel próbálkozni. Amíg a tésztát összeállítjuk, a sütő remélhetőleg eléri az ideális 180 °C-t.
Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütöm, és a fehérjét a sárgájától szétválasztom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával és a sóval meg a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjébe belecsorgatom a citromlevet , elkezdem verni. és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadom és olyan kemény habbá verem, hogy a habverőn megáll. Megmagyarázhatatlan, kemény, habos – ha ezt érezzük, azonnal abba kell hagyni a habverést.
A kemény habba belekeverjük a simára kevert cukros sárgáját. Keverés közben vigyázzunk, hogy a hab ne törjön meg. Fontos, hogy a habverésnél a fakanál mindig félkört kell, hogy leírjon fentről lefelé. Ugyanezzel a mozdulattal keverve belehintem az átszitált lisztet. és könnyedén összeforgatom.
Egy tortaformát vagy tepsit kibélelek sütőpapírral, vagy csak az alját kenem vajjal, és lisztezem , (A sütőforma oldalát sohase vajazzuk meg, mert akkor összeseik a tésztánk) majd úgy simítom bele a piskótamasszát, hogy az a közepe fele alacsonyabb (vagyis homorú) legyen, sülés közben a közepe némileg felpúposodik és beteszem az előmelegített sütőbe. 20 percig sütöm közepes lángon anélkül, hogy a sütőajtót nyitogatnám. Miután a piskóta nem szereti a gőzös sütőt, a résnyire nyitott sütőajtóhoz teszek egy hurkapálcikát és rázárom az ajtót. Így a keletkezett kis rés elegendő ahhoz, hogy a piskótából kiáramló gőz kiszökhessen a sütőből. Ha már érezni lehet a tészta illatát a lángot mérsékelem. A megsült piskótát (tűpróbával ellenőrzöm) hagyom kihűlni, majd az oldalát körülvágom és deszkára borítva a sütőpapírt lehúzom róla. Csak akkor vágom fel, ha a tészta teljesen kihűlt. Ezt a műveletet csak jó éles hosszú pengéjű késsel lehetséges anélkül, hogy morzsolódna. Krémmel vagy egyéb töltelékkel például lekvárral megkenve majdnem minden torta alaptésztája lehet. Krém nélkül pedig még a legszigorúbb diéta esetén is szabad fogyasztani, kivéve a cukorbeteg diétáját.
Piskótatekercs készítésekor használjunk nagyobb méretű tepsit, és vékonyabb tésztát süssünk. Amikor elkészült, még melegen tegyük a tésztát tiszta konyharuhára, tekerjük többször ki-be, majd összesodorva hagyjuk kihűlni. Így nem törik, ha a töltés során összetekerjük.
Tipp: Ha valami oknál fogva a fehérjénk nem verődik fel, akkor egy csipetnyi sót vagy egy csepp ecetet rakjunk bele!
A palacsintákat a szokott módon kisütjük. Egy tepsit kivajazunk, a krémmel megkenjük a palacsintákat vékonyan, feltekerjük, és tepsibe tesszük. A rétegeket megkenjük, szintén a tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk és szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületen 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk. A tésztalapokat 20 egyforma méretű téglalapra vágjuk.. Elkészít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport, vaníliás cukrot összekeverjem. Egy csészébe 4 tojást villával összekeverem, és hozzáadom, majd a margarint kockára vágva. Összegyúrjom, és h...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, legalább fél órát hideg helyre tesszük. 2. Ezalatt megtisztítjuk az almákat, apró kockákra vágjuk, dinsztelni tesszük, hozzáadjuk a cukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű