25 dkg túró
2 dl tejföl
1 tojás (+még a tetejének megkenéséhez)
1 dl tej
1 kocka ( 5dkg ) élesztő
60 dkg liszt
30 dkg vaj
3 kiskanál só
5 vékony szelet bacon
0,5 dl olaj
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hogy habos legyen a teteje.
Amíg az élesztő fut, addig a túrót összekeverjük a vajjal (amit jó ha egy kicsit megmelegítünk, hogy ne legyen darabos), a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, lágy tésztát gyúrunk. Nem kell túl sokági gyúrni!
Körülbelül 20 percig kelesztem, majd kinyújtom jól belisztezett deszkán vagy asztalon, a szalonnát kis kockákra vágom fel, és az olajban megsütöm, majd a kinyújtott tésztán elegyengetem, és feltekerem rétes szerűen a tésztát, és még egy kicsit gyúrok rajta.
kinyújtom körülbelül 1,5 centi vastagra, bekockázom a tetejét és kis kávés pohárral vagy normál méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tepsibe helyezem őket és tojással megkenem.
Előmelegített 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Tipp:
A nyers tésztából egy csipetnyit kóstoljunk meg, mert elbírja a sót! Nagyon finom, puha és omlós, miután kihűlt érdemes dobozba tenni, nehogy kiszáradjon, így még jó pár napig puha marad!
Felaprítjuk a hagymát, a gombát csíkokra, vagy vékony szeletekre vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a gombát és a szezámmagot, és folyamatos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát sós vízben kifőzzük. Közben a hagymát apróra vágjuk. A brokkolit, ha nem fagyasztott, kicsi rózsákra szedjük, a kaliforniai paprikát felcsíkozzuk. Egy magasabb falú ser...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűRagut készítünk: Kizsírozott tűzálló tál aljára pár szelet bacon, rá egy vékony tésztaréteg, rá a kelragu baconkockákkal, rá egy tésztaréteg , ezt ismételjük, legfelülre tészta. H...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA jól megtisztított héjú burgonyát héjában megfőzzük. Hagyjuk hűlni, majd héját lehúzzuk, krumplinyomón áttörjük. Ennek híján villával is összetörhetjük, de akkor végezzünk alapos...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű