A tésztához
400 g búzaliszt (BL55)
100 ml tejföl (20%-os)
25 g élesztő (friss)
100 ml 2,8%-os tej
0.5 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g margarin
A rétegezéshez
300 g tepertő (finomra darált)
feketebors (őrölt)
só
s (őrölt)
só
A tetejére
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Elkészítés
215 perc
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk. Meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a felét. Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük.
Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk, majd 30 percig újra kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30 percig kelesztjük.
Ezt követően 1 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben.
Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a töpörtyűs pogácsákat.
A száraz hozzávalókat összekeverem bele a tojások zsir margarin és annyi tejföl hogy összeáljon ki nyújtom vékonyra ki szagatom tojással le kenem rá szezám mag és sajt sütés légk...
Elkészítési idő: 40 perc1. A túrót, vajat, lisztet és sót összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. 2. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. 3. A tetejét megkenjük tojásfehérjével és...
Elkészítési idő: 40 perc + 1 éjAz élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik). A vajat belemorzs...
Elkészítési idő: 1 óra