A cékla eltevése nálam.
A céklát jól megmossuk, meghámozzuk,elvágjuk ha nagy és köménymaggal. meleg vízbe téve lefedve puhára pároljuk. Ha kész vékony szeletekre vágjuk, a főzővíz felhasználásával szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk, sóval, még kevés tört köménymaggal, pici cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát üvegekbe rakjuk, a tetejére mehet tormaszelet aki szereti, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi nátrium benzonátot, lezárjuk és 8-10-percig gőzöljük még. Üvegenként 3/4 -1-kanál az ecet aránya.
Ezután száraz dunsztba megy amíg ki nem hűlik.
Arányok.
2 kg cékla
15 dkg cukor
7 dl víz
5 evőkanál ecet
2 kiskanál köménymag
1 evőkanál só
1 kiskanál tartósítószer.-nátrium benzonát.
A cékla eltevése nálam.
A céklát jól megmossuk, meghámozzuk,elvágjuk ha nagy és köménymaggal. meleg vízbe téve lefedve puhára pároljuk. Ha kész vékony szeletekre vágjuk, a főzővíz felhasználásával szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk, sóval, még kevés tört köménymaggal, pici cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát üvegekbe rakjuk, a tetejére mehet tormaszelet aki szereti, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi nátrium benzonátot, lezárjuk és 8-10-percig gőzöljük még. Üvegenként 3/4 -1-kanál az ecet aránya.
Ezután száraz dunsztba megy amíg ki nem hűlik.
Arányok.
2 kg cékla
15 dkg cukor
7 dl víz
5 evőkanál ecet
2 kiskanál köménymag
1 evőkanál só
1 kiskanál tartósítószer.-nátrium benzonát.
A karfiolt rózsáira bontjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Pár percre forró vízbe mártjuk (blansírozzuk). Az uborkának végeit levágjuk, ellenőrizzük, nem keserű-e. A m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA recept 7dl-es üvegekhez szól. Minden üveg aljába teszel mustármagot, szemes fekete borsot, kaprot, egy babérlevelet, egy cíkk fokhagymát, egy szelet karikára vágott hagymát. Bera...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük a felaprított hozzávalókat, majd rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána üvegekbe töltve tároljuk. Nem romlik meg akkor sem, ha f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű