kb. 7 dl meleg tej
5 dkg friss élesztő
5 evőkanál cukor
1 pici só
3 felvert tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
60 dkg finomliszt
Töltelék:
20dkg darált dió, 1 reszelt narancshéj, mazsola, kevés meleg tej, cukor, vaníliás cukor vagy aroma
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, a cukrot hozzáadva, felfuttatom.
A diót, cukrot, vaníliát és narancshéjat, mazsolát egy pici tejjel kenhető állagúra készítem és négyfelé osztom.
A tészta közepébe mélyedést csinálok, ebbe beleteszem a tojás sárgákat, a pici sót és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a tej hozzáadásával dagasztom, míg el nem válik az edény falától. Ezt követően 1 órát kelesztem. 1 óra elteltével átgyúrom, majd 2 felé osztom. 2x3 db gombócot csinálok, majd egyenként körökre nyújtom.
Az első kinyújtott lapot egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, megkenem a dió egy részével, majd ráhelyezem a következő lapot. Ezt is megkenem a dióval és a harmadik lappal befedem.
Egy poharat a közepére helyezek és egy pizza vágóval/késsel szeleteket vágok a tésztába. Ezt követően minden csíkot kétszer vagy háromszor megtekerem. Kb. fél órát ismét kelesztem, majd megkenem tojásfehérjével és megszórom dióval. Ha van otthon, akkor jégcukorral is megszórom
Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt szép pirosra sütöm.
ebből a mennyiségből 2 kalács készíthető
Az élesztőt 2,5 dl cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük 7 dkg kristálycukorral, a citrom héjával és 1 tojással. Hozzáadjuk az élesztős tejet, majd s...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesAz élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, mehet hozzá a só, az olvasztott vaj, a maradék cukor, a tojások és az élesztős tej. Tésztát dagasztun...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesGéppel állítom össze a tésztát. Duplájára kelesztem majd 6 egyforma rudat sodrok. Kalácsot fonok belőle,lekenem tojássárgájával és amíg felmelegszik a sütő pihentetem. 180 fokon g...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes