1/2 kg liszt
1 tojás
pici só
1 evőkanál olaj
5-6 dkg vaj/margarin/
2.5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej /amennyi szükséges/
A kakaós krémhez:
10 dkg vaj/margarin/
4-6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
őrölt fahéj /elhagyható, de én minden kakaósba teszek/
Az élesztőt a cukorral és kb 1 dl tejjel felfuttatom. Egy tálba öntöm a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, abba beleütöm a tojásokat, hozzáadom az olajat, a sót, a vajat majd az előzőleg felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a többi /langyos/ tej hozzáadásával dagasztani kezdem. Alaposan meg kell dagasztani /20-30 perc/, akkor jó, ha már nem ragad se a kézre, se az edény falára. Ha túlzottan ragadna, adok még hozzá lisztet, ha túl keménynek tűnne, akkor tejjel lazítom. Ha kész a dagasztás, picit megemelem, szórok alá lisztet a tálba, majd visszahelyezem és enyhén a tetejét is megszórom liszttel, majd letakarom és meleg/langyos helyen legalább 1 órát kelni hagyom. Ha már szinte a kétszeresére nőtt, kiborítom a deszkára és kétfelé osztom. Egyenként ismét átgyúrom és kinyújtom a tésztát.
a lapokat kinyújtom, meg kenem a fele töltelékkel és felcsavarom, mint a bejglit, majd 3-4 centisre felvágom és lapjára fektetve a tepsibe helyezem. 2 tepsi kell hozzá.
A cukrot a vajjal elkeverem, majd hozzászitálom a kakaót és a fahéjat, evvel is jól elkeverem és rákenem a kinyújtott tésztára!
egy másik módszer a kakaóshoz:
a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal jól megkenem, majd szárazon szórom rá a kakaó és cukor keveréket, majd feltekerem és vágom!....így kevésbé fog kifolyni belőle a töltelék!
Ha ezzel elkészültem újabb kb 1 órát pihentetem, majd hideg sütőben kezdem sütni kb 180 fokon szép pirosra sütöm.
A csigát, amikor már szép rózsaszínű, cukrozott langyos tejjel meglocsolom /evőkanállal szoktam mindegyik közepére locsolni/és úgy sütöm készre. Ettől még puhább és finomabb lesz.
Ha elkészült porcukorral megszórom és tálalom.
1. Először elkészítjük a tölteléket: a kávét, cukrot, lisztet és kakaót elkeverjük és a tejet hozzáadva kis lángon sűrűre főzzük. 2. Melegen 1 kocka margarint vagy 2 vajat keve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A keményítőt, a sárgákat és a cukrot 1 dl tejjel simára keverem egy lábosban. 2. A 4 dl tejet forrásig melegítem, a forró tejet folytonos kavarás mellett ráöntöm a keverékre...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat robotgépben összeturmixoljuk, majd extra szűz olivaolaj spray-vel kifújt (vagy kókuszolajjal vékonyan megkent) gofrisütőben 5 db gofrit sütünk belőle. Szerintem még...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA morzsa hozzávalóit késes robotgépben összedolgozzuk, majd sütőlapra szórjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük, közben egyszer átforgatjuk. A sü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű