1/2 kg liszt
1 tojás
pici só
1 evőkanál olaj
5-6 dkg vaj/margarin/
2.5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej /amennyi szükséges/
A kakaós krémhez:
10 dkg vaj/margarin/
4-6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
őrölt fahéj /elhagyható, de én minden kakaósba teszek/
Az élesztőt a cukorral és kb 1 dl tejjel felfuttatom. Egy tálba öntöm a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, abba beleütöm a tojásokat, hozzáadom az olajat, a sót, a vajat majd az előzőleg felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a többi /langyos/ tej hozzáadásával dagasztani kezdem. Alaposan meg kell dagasztani /20-30 perc/, akkor jó, ha már nem ragad se a kézre, se az edény falára. Ha túlzottan ragadna, adok még hozzá lisztet, ha túl keménynek tűnne, akkor tejjel lazítom. Ha kész a dagasztás, picit megemelem, szórok alá lisztet a tálba, majd visszahelyezem és enyhén a tetejét is megszórom liszttel, majd letakarom és meleg/langyos helyen legalább 1 órát kelni hagyom. Ha már szinte a kétszeresére nőtt, kiborítom a deszkára és kétfelé osztom. Egyenként ismét átgyúrom és kinyújtom a tésztát.
a lapokat kinyújtom, meg kenem a fele töltelékkel és felcsavarom, mint a bejglit, majd 3-4 centisre felvágom és lapjára fektetve a tepsibe helyezem. 2 tepsi kell hozzá.
A cukrot a vajjal elkeverem, majd hozzászitálom a kakaót és a fahéjat, evvel is jól elkeverem és rákenem a kinyújtott tésztára!
egy másik módszer a kakaóshoz:
a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal jól megkenem, majd szárazon szórom rá a kakaó és cukor keveréket, majd feltekerem és vágom!....így kevésbé fog kifolyni belőle a töltelék!
Ha ezzel elkészültem újabb kb 1 órát pihentetem, majd hideg sütőben kezdem sütni kb 180 fokon szép pirosra sütöm.
A csigát, amikor már szép rózsaszínű, cukrozott langyos tejjel meglocsolom /evőkanállal szoktam mindegyik közepére locsolni/és úgy sütöm készre. Ettől még puhább és finomabb lesz.
Ha elkészült porcukorral megszórom és tálalom.
Gáztepsi mérethez igazítva: 10 db kiflit karikáztam fel, kivajazott tepsibe soroltam őket. 4 tojás sárgájához 2 kanál cukrot tettem, elkevertem, és 2 bögre (kb fél liter) langyos...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tésztát kenyérsütőgéppel szoktam bedagasztatni. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni. Kelesztő tálba teszem a dagasztás végén, hagyom duplájára kelni. Félidőbe...
Elkészítési idő: 3 Nehézség: KözepesEgy tálba szórd bele a lisztet, a sütőport, a cukrot, a felolvasztott vajat és a tejet majd keverd el csomómentesre. Sűrű nagyon sűrű tésztát kell hogy kapj úgy adagold a tejet is...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűMix össze mindent, és keverjük össze 180-re. Dörzsöld és cukormáz.
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: Könnyű