Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Esztenai sajt


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


10 l tej (lehet tehén, juh vagy kecske, esetleg vegyesen)

1 ml oltóenzim



Elkészítés:



A tejet 25-30 fokra melegítjük, majd beletesszük az oltóenzimet.

Fél óra múlva szűrövel egy nagy gézre, amit egy megfelelő edénybe tettünk, szedjük az alvadékot, és összegyúrjuk,
kisajtolva belőle a fehér savót.

A gézt összefogjuk, szorosan összekötjük, s felakasztjuk, hogy a még benne levő savó kicsepegjen. Persze egy edénybe, mert ezt is lehet hasznosítani.

10-12 napig kell érlelni, amíg szép sárga lesz a kérge.

A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával,
paradicsommal.

Trükkök, tippek, praktikák:



A visszamaradt savót kevés csipetnyi citromsavval felfőzzük, amíg az orda ki nem csapódik. Ezt szintén gézbe kötjük.

Az adott mennyiségből kb. 1,5-2 kg jóféle sajtunk lesz meg kb. 30 dkg orda.



A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával, paradicsommal.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tojáslepény
Tojáslepény

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Csirke cordon bleu tészta
Csirke cordon bleu tészta

A tésztát sós vízben előfőzzük. Nem kell készre főzni, mert még meg is sütjük. Egy olyan jénai edénybe szedjük, amiben sütni fogjuk. 2-3 ek olajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar gombamártás szárított erdei gombából
gombamártás szárított erdei gombából

A szárított gombát a főzés előtt legalább 4-5 órára vízbe áztatjuk, majd felhasználás előtt kiszedjük, és az ételbe tesszük. Az áztató lé is felhasználható, de az alját ne tegyük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
EGYSZERŰ PARADICSOMOS-TONHALAS SPAGETTI
EGYSZERŰ PARADICSOMOS-TONHALAS SPAGETTI

A tésztát megfőzzük a zacskón szereplő utasítások szerint, majd leszűrjük. Az olajat felmelegítük egy serpenyőben, rátesszük a fokhagymát, és amikor aranyszínűvé válik, kivesszük...

Elkészítési idő: Fél óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk