Családireceptkönyv.hu

Esztenai sajt


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


10 l tej (lehet tehén, juh vagy kecske, esetleg vegyesen)

1 ml oltóenzim



Elkészítés:



A tejet 25-30 fokra melegítjük, majd beletesszük az oltóenzimet.

Fél óra múlva szűrövel egy nagy gézre, amit egy megfelelő edénybe tettünk, szedjük az alvadékot, és összegyúrjuk,
kisajtolva belőle a fehér savót.

A gézt összefogjuk, szorosan összekötjük, s felakasztjuk, hogy a még benne levő savó kicsepegjen. Persze egy edénybe, mert ezt is lehet hasznosítani.

10-12 napig kell érlelni, amíg szép sárga lesz a kérge.

A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával,
paradicsommal.

Trükkök, tippek, praktikák:



A visszamaradt savót kevés csipetnyi citromsavval felfőzzük, amíg az orda ki nem csapódik. Ezt szintén gézbe kötjük.

Az adott mennyiségből kb. 1,5-2 kg jóféle sajtunk lesz meg kb. 30 dkg orda.



A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával, paradicsommal.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sült alma (aszalt szilvával töltött sült alma(paleo)
Sült alma (aszalt szilvával töltött sült alma(paleo)

Ez egy igen egyszerű recept. Sült csirkéhez ajánljuk köretnek és együtt is lehet sütni a hússal. De önmagában, mézzel lecsorgatva, darált dióval megszórva is isteni finom desszert...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Vali kenyere
Vali kenyere

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Karfiolpizza
Karfiolpizza

A karfiolt rózsákra szedjük és késes aprítóban összeaprítjuk. Egy konyharuhára tesszük, kinyomkodjuk a nedvességet belőle. Összekeverjük két enyhén felvert fehérjével, a sajttal és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk