Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Esztenai sajt


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


10 l tej (lehet tehén, juh vagy kecske, esetleg vegyesen)

1 ml oltóenzim



Elkészítés:



A tejet 25-30 fokra melegítjük, majd beletesszük az oltóenzimet.

Fél óra múlva szűrövel egy nagy gézre, amit egy megfelelő edénybe tettünk, szedjük az alvadékot, és összegyúrjuk,
kisajtolva belőle a fehér savót.

A gézt összefogjuk, szorosan összekötjük, s felakasztjuk, hogy a még benne levő savó kicsepegjen. Persze egy edénybe, mert ezt is lehet hasznosítani.

10-12 napig kell érlelni, amíg szép sárga lesz a kérge.

A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával,
paradicsommal.

Trükkök, tippek, praktikák:



A visszamaradt savót kevés csipetnyi citromsavval felfőzzük, amíg az orda ki nem csapódik. Ezt szintén gézbe kötjük.

Az adott mennyiségből kb. 1,5-2 kg jóféle sajtunk lesz meg kb. 30 dkg orda.



A sajtot megdaráljuk, sóval összegyúrva príma túrót kapunk, de magában is finom, például szalonnához paprikával, paradicsommal.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar almás tócsni
almás tócsni

Az almákat megmosom, meghámozom, eltávolítom a magházat, majd a kis lyukú reszelőn lereszelem. Az összes hozzávalóval összekeverem, lisztet, annyit adok hozzá, hogy nokedli tészta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Köhögés ellen ezt edd!
Köhögés ellen ezt edd!

Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk apró darabokra. Egy kevés vízben, fedő alatt főzzük puhára. Rúdturmix segítségével pépesítsük. Amikor már nem forró, keverjük bele a mézzel....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Anko töltelék
Anko töltelék

Az anko töltelékhez előző nap beáztattam az adzuki babot, majd másnap leöntöttem, felforraltam, közepes lángon forraltam 5 percig. Leöntöttem a vizét, újat tettem, megint forraltam...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Babos toros
Babos toros

A babot beáztattam, majd néhány babérlevéllel, sós vízben készre főztem. Ezalatt előkészítettem a többi hozzávalót. A csülköt apró kockákra vágtam, (lehet másféle húst is használni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk