Családireceptkönyv.hu

Sertéskocsonya recept


Írta:

Elk. idő: 30 perc
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


» 4 db sertésköröm (lehetőleg szép fehér első körmöt)
» kb. 1/2 kg sertéslapocka
» vagy egy kicsontozott csülök
» egy kevés füstölt hús
» egy kisebb füstölt kolbász
» 4 főtt tojás
» 1 db petrezselyemgyökér (fehérrépa
» 5-6 gerezd fokhagyma
» 1 db kisebb vöröshagyma
» 15-20 szem feketebors
» 1 teáskanál pirospaprika
» ízlés szerint só
» kb. 4 liter víz

Elkészítés:


A kocsonyahúst mossuk meg. Ha szőrös, gázlángon perzseljük le, vagy borotváljuk meg. Főzhetjük kuktafazékban, vagy egyszerű fazékban. Ha kuktában főzzük, akkor a főzési idő kb. 2 óra, egyszerű fazékban főzve a főzési idő kb. 6 óra. A megtisztított hozzávalókat hideg vízbe tegyük fel a tűzre. Inkább kevesebb sót tegyünk bele, a végén tegyünk hozzá még sót, semmint elsózzuk. Amikor felforrt szedjük le a habját és a kuktát csak ezután zárjuk le, és takaréklángon főzzük kb. 2 óra hosszat. Egyszerű fazékban is kis tűzön főzzük, úgy hogy csak nagyon gyengén forrjon, annak érdekében, hogy a kocsonyalé szép tiszta legyen. A főzés közben elpárolgó vizet időnként pótoljuk. Kuktában főzve a lé sajnos egy kissé zavaros lesz, de ez csak szépséghiba.

Amikor a kocsonya megfőtt, szűrjük le a levét, és merőkanállal szedjük le a zsírját. Egy kis tányérba vegyünk ki a léből egy keveset és tegyük hideg helyre. Ha nem dermedt meg, a léhez tegyünk egy tasak „étkezési zselatint”. Ismét melegítsük fel a levet, és jól keverjük össze a zselatinporral. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, ha nem, most sózzuk utána. A kocsonyahúst rakjuk tányérba vagy fedeles dobozba, belekarikázva a benne főtt parasztkolbászt, lehet főtt tojás karikákat is tenni bele és csemege ubi karikákat is díszítésnek, /még melegen szedjük ki a húsból a csontokat/ és merjük rá a kocsonyalevet. (A megfőtt hagymát és a répát dobjuk ki.)
Tegyük hűtőgépbe vagy hasonlóan hideg helyre.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kocsonya lényege, hogy a levében elegendő menyiségű zselatin legyen. Legtöbb zselatin a bőrös húsokban van. Ilyenek a sertésköröm, csülök, farok, fül és bőrke.

Vehetünk előrecsomagolt konyhakész fagyasztott kocsonyahúst általában 2 kilogrammos csomagolásban. Aki szereti a füstölt hús ízű kocsonyát, főzhet bele füstölt húst (comb, lapocka vagy füstölt kolbászt). Legegyszerűbben ebből a csomagolt kocsonyahúsból készíthetünk kocsonyát, de vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát (friss húst, vagy esetleg füstöltet) is.

Vagy vehetünk a húsboltban 4 db sertéskörmöt (lehetőleg szép fehér első körmöt) és az eladóval vágassuk hosszában kétfelé. Vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát, vagy egy kicsontozott csülköt, egy kevés füstölt húst, és esetleg egy kisebb füstölt kolbászt.
Én a börkét, fülét, farkát nem szeretem! A sárgarépától meg édeskés lesz.

Sertéskocsonya recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Comb - Csongrádi apróhús - OK
Comb - Csongrádi apróhús - OK

1. A húst felcsíkozzuk, a hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk. 2. Először a húst kezdjük pirítani a zsírban, majd hozzátesszük a hagymát. 3. Eközben egy másik edényben a f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Sült hurka (Szilágyi Balázs)
Sült hurka (Szilágyi Balázs)

Egy személyre kb. 15-20 dkg hurkát számolj. A hurkát sütőben, egy nagyobb tepsiben a legegyszerűbb sütni. Ehhez melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 170 fokra, légkeverés nélkül 18...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Rablóhús
Rablóhús

A hozzávalókat feldaraboljuk. A húst befűszerezzük és 1-2 órára hűtőbe tesszük. A krumplikat sózzuk, borsozzuk. Pálcikára szépen felfűzzük őket: hús, hagyma, kolbász, kr...

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: Könnyű
share
Tojással töltött fasírt
Tojással töltött fasírt

A 4 tojást keményre főzöm. A zsemlét beáztatom, majd jól kinyomkodom. A darált húshoz nagy lyukú reszelőn hozzáreszelem a főtt tojásokat. Hozzáadom az áztatott zsemlét, a fűszereke...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk