» 4 db sertésköröm (lehetőleg szép fehér első körmöt)
» kb. 1/2 kg sertéslapocka
» vagy egy kicsontozott csülök
» egy kevés füstölt hús
» egy kisebb füstölt kolbász
» 4 főtt tojás
» 1 db petrezselyemgyökér (fehérrépa
» 5-6 gerezd fokhagyma
» 1 db kisebb vöröshagyma
» 15-20 szem feketebors
» 1 teáskanál pirospaprika
» ízlés szerint só
» kb. 4 liter víz
A kocsonyahúst mossuk meg. Ha szőrös, gázlángon perzseljük le, vagy borotváljuk meg. Főzhetjük kuktafazékban, vagy egyszerű fazékban. Ha kuktában főzzük, akkor a főzési idő kb. 2 óra, egyszerű fazékban főzve a főzési idő kb. 6 óra. A megtisztított hozzávalókat hideg vízbe tegyük fel a tűzre. Inkább kevesebb sót tegyünk bele, a végén tegyünk hozzá még sót, semmint elsózzuk. Amikor felforrt szedjük le a habját és a kuktát csak ezután zárjuk le, és takaréklángon főzzük kb. 2 óra hosszat. Egyszerű fazékban is kis tűzön főzzük, úgy hogy csak nagyon gyengén forrjon, annak érdekében, hogy a kocsonyalé szép tiszta legyen. A főzés közben elpárolgó vizet időnként pótoljuk. Kuktában főzve a lé sajnos egy kissé zavaros lesz, de ez csak szépséghiba.
Amikor a kocsonya megfőtt, szűrjük le a levét, és merőkanállal szedjük le a zsírját. Egy kis tányérba vegyünk ki a léből egy keveset és tegyük hideg helyre. Ha nem dermedt meg, a léhez tegyünk egy tasak étkezési zselatint. Ismét melegítsük fel a levet, és jól keverjük össze a zselatinporral. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, ha nem, most sózzuk utána. A kocsonyahúst rakjuk tányérba vagy fedeles dobozba, belekarikázva a benne főtt parasztkolbászt, lehet főtt tojás karikákat is tenni bele és csemege ubi karikákat is díszítésnek, /még melegen szedjük ki a húsból a csontokat/ és merjük rá a kocsonyalevet. (A megfőtt hagymát és a répát dobjuk ki.)
Tegyük hűtőgépbe vagy hasonlóan hideg helyre.
A kocsonya lényege, hogy a levében elegendő menyiségű zselatin legyen. Legtöbb zselatin a bőrös húsokban van. Ilyenek a sertésköröm, csülök, farok, fül és bőrke.
Vehetünk előrecsomagolt konyhakész fagyasztott kocsonyahúst általában 2 kilogrammos csomagolásban. Aki szereti a füstölt hús ízű kocsonyát, főzhet bele füstölt húst (comb, lapocka vagy füstölt kolbászt). Legegyszerűbben ebből a csomagolt kocsonyahúsból készíthetünk kocsonyát, de vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát (friss húst, vagy esetleg füstöltet) is.
Vagy vehetünk a húsboltban 4 db sertéskörmöt (lehetőleg szép fehér első körmöt) és az eladóval vágassuk hosszában kétfelé. Vegyünk hozzá kb. 1/2 kg lapockát, vagy egy kicsontozott csülköt, egy kevés füstölt húst, és esetleg egy kisebb füstölt kolbászt.
Én a börkét, fülét, farkát nem szeretem! A sárgarépától meg édeskés lesz.
A darált husit daráld le még kétszer. Tépj egy nagy darab alufóliát kend be vajjal és borítsd rá a darált húst. Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, szórd meg sóval és borssal. Vágd öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tarhonyát kevés olajon arany barnára pirítjuk, majd felöntjük 2,5x-es sós forró vízzel és készre pároljuk. A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A paprikát,...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KözepesA húst kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, bekenjük a fűszerkeverékkel ás félretesszük. Kiolajozott tepsibe karikázzuk a nyers burgonya felét. Rátesszük a húst, majd a karikára vágott ha...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes