Hozzávalók(legalább 6 személyre):
30 deka gomba, lehet friss, vagy konzerv, esetleg üveges, egy csokor petrezselyem,
1 kis fej vöröshagyma (a hagymakrémtől nem leszek büdös és bőgni sem szoktam)
3 darab sárgarépa (közepes), 1 darab fehérrépa,
2 deci tejszín, 2 deci tejföl,
2 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika,
3 evőkanál étolaj,
1 darab friss paradicsom, 1 darab TV paprika (nem televíziót jelent, hanem Tölteni Valót)
Az utóbbi 2 hozzávalót télen muszáj kihagynom, olyankor Anyu előregyártott lecsójából teszek egy kicsit, de az sem tragédia, ha teljesen kimarad, akkor is finom.
Elkészítés: A gombát felszeletelem, megmosom és egy jó nagy fazékba teszem. A petrezselymet is felvágom apróra, mosom és a gombára öntöm. A kis fej hagymát felszeletelem sírósan apróra és ő is a fazékba kerül. Ráöntöm az étolajat, bekapcsolom a gázt és felrakom, hozzáöntök 1 pohár vizet. 5 percig főzöm, akkor beleteszek sót (mértékkel), pirospaprikát, borsot és még egy pici vizet, hogy biztosan megpuhuljon. Újabb 2-3 perc múlva beleteszem a paprikát, répákat és a paradicsomot, (azért később, mert ők hamarabb meg tudnak puhulni). Közben megkevergetem időnként. Amikor már minden zöldség puha, felengedem vízzel, a fazék majdnem legyen tele. Felforralom, ehhez kb. 10 percre van szükség. Vagy levestésztát (nem sokat), vagy 1 tojásból készített nokedlit teszek még bele, avval is forralom agy kicsit, aztán kikapcsolom a gázt. Nem rántom be, hanem habarom, a következőképpen: Egy nagy csészében (nálam ez a müzlis, de lényeg, hogy jó nagy legyen) összekeverem a 2 kanál lisztet a pohár tejföllel. Habverővel keverem, akkor biztosan nem lesz csomós. Amikor sima, de elég sűrű, akkor hozzáadom vigyázva és fokozatosan a tejszínt is. A leves ekkor már nem forró annyira, hogy ne lehessen mindezt beleönteni. A behabarás jól bevált technikája az, hogy a csészébe - amiben a lisztes tejfölös tejszínes cucc van - belemerek 1 merőkanál levest a fazék fölött és keverem megint habverővel (fakanállal és egyébbel garantáltan csomós lesz !) Egy picit visszaöntök a fazékba és fakanállal megkeverem, utána újabb merőkanálnyi levest öntök a megmarad lisztes anyaghoz és megint kikeverem, és be a fazékba, míg el nem fogy a csészéből minden. A végén magát a levest is át kell keverni a habverővel, ugyanis sokszor pöttyös lesz a tejföltől (ez akkor történik meg, ha még túl forró volt a leves, amikor a tejszínnel találkozott). Nem árt megkóstolni, hogy ne égjen az ember só ügyben, de szerintem ilyenkor már semmi sem kell hozzá.
A vöröshagymát kockára fölvágjuk és az étolajon megdinszteljük. Mikor már kezd egy kis szine lenni akkor a fölvágott fokhagymát is hozzáadjuk. Örölt pirospaprikval megszórjuk.Jól...
Elkészítési idő:A vöröshagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a rózsáira szedett brokkolit, rövid ideig keverjük. Felöntjük 1 liter vízzel, bel...
Elkészítési idő:1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, ízlés szerint (karikára vagy csíkokra) feldaraboljuk. 2. A répát és a petrezselyemgyökeret olajon megpirítjuk, felöntjük 2,5 l vízzel va...
Elkészítési idő: 60 percMegdinszteljük a vöröshagymát, fokhagymát.A brokkolit leöntjük hideg vízzel, vagy maradék húsleveslével, hogy éppen ellepje.. Lassú tűzön megfőzzük. Néhány darabot kiveszünk, belet...
Elkészítési idő: