3 darabhoz
– 35 dkg finomliszt
– 1 tojás
– 5 dkg olvasztott vaj
– kb. 1 dl langyos tej
– 2,5 dkg friss élesztő
– 2 evőkanál kristálycukor
– 1 evőkanál vanília aroma
– fél citrom reszelt héja és leve
– csipet só
– 1 tojássárgája
– 1 evőkanál tej
– 1 teáskanál kristálycukor
A hempergetéshez:
– 3 evőkanál kristálycukor
– 1 csomag vanília cukor
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a fél citrom levét és reszelt héját + a felfuttatott élesztőt és tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (Lehet, hogy picit több langyos tej kell hozzá, mint 1 dl, ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől… akkor annyi langyos tejet adjunk még hozzá a végén, hogy jó puha, de ne ragacsos tésztát kapjunk.)
2. Az üres papírtörlő gurigákat becsomagoljuk alufóliába és bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal – félretesszük egy tálcára. (Nem kell nagyon beolajozni, hogy ne tocsogjon az olajban, elég tényleg csak vékonyan bekenni.)
3. A megkelt tésztát hosszú keskeny téglalappá nyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat feltekerjük a már elkészített gurigákra úgy, hogy a csíkok ne fedjék egymást, de ne is legyen közöttük rés. (Ha nincs akkora csíkunk, hogy elég legyen a gurigára, akkor nyugodtan összeragaszthatunk két csíkot, csak jól nyomkodjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.) Ha feltekertük a gurigára, akkor picit meggördítjük a gyúrótáblán, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak és lelapuljanak kicsit.
4. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, mellyel lekenjük kívül a tésztát, majd meghempergetjük a vanília cukor + cukor keverékében.
5. A állítva sütőpapíros tepsire tesszük, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
6. Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. …és lehet fogyasztani.
Az epret alaposan megtisztítjuk, a zöld részeket eltávolítjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük és a gyümölcshúst közepes darabokra vágjuk és annyi vízzel felöntve,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű8 tojás sárgáját, 30 dkg cukorral és 6 vaníliás cukorral és 15 dkg margarinnal habosra keverünk. 9 púpos kanál lisztet és a tojások felvert habját is belekeverjük, majd felöntjük 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Mindent összegyúrunk, majd kis golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, majd villával lenyomjuk kissé. Ezzel mintegy mintázzuk is a felü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEA lefőzött kávézaccot keverd össze a mézzel és az olívaolajjal. Keverd össze alaposan a hozzávalókat, tedd egy üvegbe és zárd le, 1 órára hagyd üvegbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű