Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Wellington bélszín


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



60 dkg bélszín (derék rész) egészben
1 evőkanál csípős mustár
1 darab friss torma
1 marék dió
60 dkg csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg (kb. 10 szelet) pármai sonka
1 csomag vajas leveles tészta
Só, bors

Elkészítés:


A lehártyázott, megtisztított, szobahőmérsékletű bélszínt alaposan sózzuk-borsozzuk. Egy vastag aljú serpenyőt tűzforróra hevítünk és két evőkanálnyi olajon minden oldalán (a vágott végein is) körbesütjük a húst, éppen csak annyira, hogy egy szép pirult kéreg vegye körbe. A bélszínt félretesszük, még forrón átkenjük nagyon vékonyan mustárral és az egészet beleforgatjuk a reszelt tormába. Félretesszük.

A visszamaradt, papírral áttörölt serpenyőben 1 percig pirítjuk a finomra aprított diót, újabb egy percig a rádobott, finomra vágott hagymát, végül hozzáadjuk az aprítógépben (vagy késsel) nagyon finomra zúzott gombát is. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A keveréket addig pároljuk, míg a gomba a víztartalmának jelentős részét elveszíti, és egy sötét, formázható pépet kapunk, ami éppen pirulni kezd (ezt nevezik a francia konyhában duxelles-nek). Ha ez megvan, nekilátunk a Wellington összeállításának: egy jó fél méternyi folpackot (ha az egészen keskeny, háztartási verziónk van, akkor egymás fölé 4 cm-es fedésben leterített dupla csíkot) kihúzunk az asztalra.

A folpackra helyezzük a pármai sonkaszeleteket úgy, hogy a 9 szelet egy egymást kicsit fedő 3×3-as téglalapot adjon ki. A sonkaszőnyegre pakoljuk a gombapépet és egyenletesen eloszlatjuk, kicsit le is nyomkodjuk. Ennek az alapnak akkorának kell lennie, hogy majd feltekerve minden irányban körbeérje a bélszínt - és minél egyenletesebb a réteg, annál szebb lesz majd a végén a vágott felülete a Wellingtonnak! Ha megvan a sonkás-gombás alap, ennek a közepére jöhet a bélszín.

Most jön a technikás rész: a folpackot felemelve ráhajtjuk a sonkát-gombát a bélszínre úgy, hogy jó szorosan körbeölelje, miközben a húst végiggörgetjük az alapon. Ha ez megvan, a folpack két végét szorosan összetekerjük, hogy egy szép roládot kapjunk. Ez gyorsan mehet a fagyasztóba 10 percre! Újabb folpackréteget rakunk az asztalra az előzőhöz hasonló módon és kiterítjük rá a hűtőben tartott vajas levelestésztát. A fagyasztóból kivett húsról levesszük a folpackot és a roládot ráhelyezzük a tészta közepére és ugyanúgy vonjuk be a tésztával, mint ahogy a sonkás-gombás alappal tettük.

Amikor a görgetésnél a tészta körbeér, 2 cm ráhagyással elvágjuk egy késsel és jó erősen egymásra simítjuk a rétegeket, hogy összezárjanak. A folpack végeit a szokott módon eltekerjük, hogy egy alul és az oldalainál is zárt tésztacsomagot kapjunk. Óvatosan eltávolítjuk a folpackot. A tésztát díszíthetjük levelestésztából kivágott motívummal, vagy késsel karcolgatva is, majd az egészet átkenjük egy felvert tojással. 200 fokos sütőben 30 perc alatt lesz közepesen átsült, de 35-38 percnél tovább semmiképp nem érdemes bent tartani. Ha kivettük a sütőből, 10-15 percig pihentetjük és csak utána szeleteljük fel. Szerintem kis vajas krumplipüré, esetleg párolt zöldborsó kell mellé, semmi más!

Trükkök, tippek, praktikák:


Wellington bélszín

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Marha húsból készült ételek, Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kevert csokis álom recept
Kevert csokis álom recept

Először is melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzunk-lisztezzünk ki egy 20×30 cm-es tepsit. A tészta hozzávalóit keverjük jól ki. A mas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes-narancsos csirkecomb
Mézes-narancsos csirkecomb

A megtisztított combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és helyezzük egy kiolajozott tepsibe. A mézet keverjük ki egy narancs kifacsart levével, és locsoljuk meg a combokat a fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Rugelach
Rugelach

A krémsajtot a vajjal, cukorral habosra keverjük. Jobb ha géppel mert akkor nem olvad annyira a massza. Ezt a vajas krémet a liszttel és sóval jól összegyúrjuk lisztezett gyúródes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Karácsonyi fantasztikus Kinder szelet
Karácsonyi fantasztikus Kinder szelet

Szétválasztjuk a tojásokat. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a zsemlemorzsát. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Beleadagoljuk kanalanként a cukrot, majd cseppenként az ol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk