Családireceptkönyv.hu

Wellington bélszín


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



60 dkg bélszín (derék rész) egészben
1 evőkanál csípős mustár
1 darab friss torma
1 marék dió
60 dkg csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg (kb. 10 szelet) pármai sonka
1 csomag vajas leveles tészta
Só, bors

Elkészítés:


A lehártyázott, megtisztított, szobahőmérsékletű bélszínt alaposan sózzuk-borsozzuk. Egy vastag aljú serpenyőt tűzforróra hevítünk és két evőkanálnyi olajon minden oldalán (a vágott végein is) körbesütjük a húst, éppen csak annyira, hogy egy szép pirult kéreg vegye körbe. A bélszínt félretesszük, még forrón átkenjük nagyon vékonyan mustárral és az egészet beleforgatjuk a reszelt tormába. Félretesszük.

A visszamaradt, papírral áttörölt serpenyőben 1 percig pirítjuk a finomra aprított diót, újabb egy percig a rádobott, finomra vágott hagymát, végül hozzáadjuk az aprítógépben (vagy késsel) nagyon finomra zúzott gombát is. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A keveréket addig pároljuk, míg a gomba a víztartalmának jelentős részét elveszíti, és egy sötét, formázható pépet kapunk, ami éppen pirulni kezd (ezt nevezik a francia konyhában duxelles-nek). Ha ez megvan, nekilátunk a Wellington összeállításának: egy jó fél méternyi folpackot (ha az egészen keskeny, háztartási verziónk van, akkor egymás fölé 4 cm-es fedésben leterített dupla csíkot) kihúzunk az asztalra.

A folpackra helyezzük a pármai sonkaszeleteket úgy, hogy a 9 szelet egy egymást kicsit fedő 3×3-as téglalapot adjon ki. A sonkaszőnyegre pakoljuk a gombapépet és egyenletesen eloszlatjuk, kicsit le is nyomkodjuk. Ennek az alapnak akkorának kell lennie, hogy majd feltekerve minden irányban körbeérje a bélszínt - és minél egyenletesebb a réteg, annál szebb lesz majd a végén a vágott felülete a Wellingtonnak! Ha megvan a sonkás-gombás alap, ennek a közepére jöhet a bélszín.

Most jön a technikás rész: a folpackot felemelve ráhajtjuk a sonkát-gombát a bélszínre úgy, hogy jó szorosan körbeölelje, miközben a húst végiggörgetjük az alapon. Ha ez megvan, a folpack két végét szorosan összetekerjük, hogy egy szép roládot kapjunk. Ez gyorsan mehet a fagyasztóba 10 percre! Újabb folpackréteget rakunk az asztalra az előzőhöz hasonló módon és kiterítjük rá a hűtőben tartott vajas levelestésztát. A fagyasztóból kivett húsról levesszük a folpackot és a roládot ráhelyezzük a tészta közepére és ugyanúgy vonjuk be a tésztával, mint ahogy a sonkás-gombás alappal tettük.

Amikor a görgetésnél a tészta körbeér, 2 cm ráhagyással elvágjuk egy késsel és jó erősen egymásra simítjuk a rétegeket, hogy összezárjanak. A folpack végeit a szokott módon eltekerjük, hogy egy alul és az oldalainál is zárt tésztacsomagot kapjunk. Óvatosan eltávolítjuk a folpackot. A tésztát díszíthetjük levelestésztából kivágott motívummal, vagy késsel karcolgatva is, majd az egészet átkenjük egy felvert tojással. 200 fokos sütőben 30 perc alatt lesz közepesen átsült, de 35-38 percnél tovább semmiképp nem érdemes bent tartani. Ha kivettük a sütőből, 10-15 percig pihentetjük és csak utána szeleteljük fel. Szerintem kis vajas krumplipüré, esetleg párolt zöldborsó kell mellé, semmi más!

Trükkök, tippek, praktikák:


Wellington bélszín

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Marha húsból készült ételek, Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Macesz gombóc - Mama
Macesz gombóc - Mama

Összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a végén a 6 tojás fehérjének habját keverjük bele. Vizes kézzel forrásban lévő, vegetás vízben főzzük meg.

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
LEVELES TÉSZTÁBAN SÜLT KOLBÁSZ
LEVELES TÉSZTÁBAN SÜLT KOLBÁSZ

A bacont felszeleteljük és kiolvasztjuk. A kolbászhúst a fűszerekkel, az apróra vágott zsályával, az áttört fokhagymával, valamint a bacon kockákkal összegyúrjuk. Vastagabb henger...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti aszpikos tojás
Húsvéti aszpikos tojás

Tojáshéjak előkészítése : A 10 tojást alaposan megmossuk, szikkasztjuk, majd kb. 2 cm átmérőjű lyukat készítünk óvatosan a tojások tetején Itt távolítjuk el a tartalmukat (termés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Krumplipüré tepsibe sütve 2.
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Krumplipüré tepsibe sütve 2.

A burgonyát megtisztítjuk, majd kockára vágva, bő vízben puhára főzzük. Vajjal, sajtkrémmel tejföllel, sóval és borssal krémes állagú pürévé törjük. Főzzük a burgonyát nagyon puhá...

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk