(1)Vajas piskóta: (3) Málnazselé:
80 g vaj 100 g fagyasztott málna
80 g porcukor 3 ek porcukor
80 g liszt + 2 ek kakaópor 1 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor 5-6 g zselatin (Kb. 3 lap.)
1 tojás + 1 tojássárgája
1 tk vanília kivonat (4) Málnamousse:
100 g fagyasztott málna
(2) Csokoládé mousse: 2 db tojássárgája + 50 g tejszín (30%-os, állati)
1,6 dl tejszínhab 2 dl tejszínhab
120 g csokoládé (80 g ét- + 40 g tejcsoki) 2-3 ek porcukor
2 db tojássárgája + 50 g tejszín (30%-os, állati) 1 tk vanília kivonat
1 ek porcukor 5-6 g zselatin (Kb. 3 lap).
2 g zselatin (Kb. 1 lap.)
(5) Étcsoki ganache:
50 g étcsoki + 1 tk vaj
50 g tejszín (30%, állati)
Elsőként a vajas piskótát készítjük el. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a egész tojást és a tojássárgáját, illetve a vanília kivonatot, majd ezt simára keverjük. Ebbe forgatjuk bele a kakaóval és sütőporral összeszitált lisztet, majd a tésztát kikenjük egy sütőpapírra és 160°C-on kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ha lehet 1-2 cm-rel nagyobb kört kenjünk ki, mint amekkora tortát készíteni szeretnénk, így csak ki kell szúrnunk egy tortakarikával a kihűlt tésztát és már tölthetjük is azt. A tortakarikát celofánnal béleljük ki és így rétegezzük a tortát.
A csokoládémousse azonos módon készül, mint az Országtortánál, csak plusz tejcsokit is keverünk az étcsoki mellé. (Részletes leírást az Országtortánál találtok fázisfotókkal.) A kész csokimousset a csokis piskótára öntjük és legalább egy órát hagyjuk dermedni.
A málnazseléhez és moussehoz a 200 g málnát kiolvasztjuk és pürésítjük, majd kis lángon további 4-5 percig forraljuk. A málnapürét elfelezzük, majd az egyik felét egy kis fém keverőtálba átszedjük, ez lesz a málnamousse alapja. A maradék málnapüréhez reszeljük a citromhéjat, hozzáadjük a porcukrot és a zselatint, majd megvárjuk, hogy azok is teljesen elolvadjanak. Végül a málnazselét a tortára öntjük és ismét egy fél órácskát pihentetjük a tortát.
A málnamoussehoz a tojássárgáját habosítani kezdjük, közben felmelegítjük a fél dl tejszínt, amibe előzőleg beletördeljük a zselatinlapokat. Ha forró a tejszín és a zselatin feloldódott, akkor ezzel nyakonöntjük a tojássárgája habot. Ezt beleforgatjuk a félretett málnapürébe, végül pedig a málnapürét a közben kihabosított tejszínhabba. Végezetül ez a réteg is a tortára kerülm majd további egy órás pihentetés után rákerül a ganache réteg is a tortára. (Ehhez a csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és vajjal, majd egyszerűen a szépen megdermedt torta tetejére öntjük.) A torta tetejét kedvünk szerint díszítjük friss gyümölccsel, amit tálalás előtt legalább egy éjszakát hűtőben pihentetünk.
Megjegyzés:
A zselatin egyetlen réteg mousseban sem lett túl sok, a torta hidegen pont „kellemesen” volt szilárd, egy fél órás szobahőmérséklet után viszont nagyon puhán omlott a szájbaj, a tartása azonban így is megmaradt.
A málnazselét és málnamousset mindenki kostolja meg készítés közben és nyugodtan adjatok hozzá plusz cukrot, ha édesebb habot szeretnétek!
A zabkekszet összetörjük, a vajat felolvasztjuk és elkeverjük a keksszel, és a sütőpapírral bélelt forma aljába egyenletesen beleszórjuk, majd egy pohárral lenyomkodjuk, hűtőbe rak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször készítsük el a puncslevet, majd a piskótát kör alakú kapcsos tortaformában. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük, a sárgáját kihabosítjuk majd a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot a margarinnal valamint a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet és a sütőport. A tésztát három részre osztjuk. Az egyik részhez hozzákeverjük a puncs...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítés 1. A tészta hozzávalóiból 2 lapot süssünk ki, külön-külön, mert vékony lapokat kapunk. Legjobb, ha a hozzávalókat elfelezve, külön keverjük ki a lapokhoz a masszát. 2....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű