80 dkg darált hús (lehet bármilyen, eredetileg bárányhús)
1 nagy vöröshagyma apróa vágva
1-2 ek. kókuszolaj
2-3 dkg közepes sárgarépa apróra vágva
1 negyed zeller apróra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. szárított kakukkfű
1-2 tk. házi ételízesítő (elmaradhat)
3-4 db babérlevél
1/2 tk. erithrytol
1 tk. almaecet
1.5 dl víz (lehet húsleves is)
2 ek. tápióka keményítő
A tetejére:
2 fej karfiol puhára főzve
só, bors
pici szerecsendió (elmaradhat)
1 ek. kókuszolaj
0,5-0 dl kókusztej
+ lehet még 2 tojással dúsítani
Először a rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben feltettem főzni. A hagymát nagyon apróra vágtam és egy nagy serpenyőben egy pici kókuszolajon megpirítottam, hozzáadtam az apróra vágott sárgarépát és a zellert, (a répa keménységétőt függően 5-10 percig) majd tovább pirítottam a hagymával együtt. Ha nagyon barnulna, akkor egy pici vizet lehet hozzáadni. Hozzáadtam a darált húst is, sóztam, ha van házi ételízesítő, akkor azt is hozzá lehet adni. Beletettem a babérlevelet, belenyomtam a fokhagymát és kb 5 percig kevergetve pirítottam a húst. Ekkor hozzáadtam az édesítőt és az almaecetet és jól átkevertem, megszórtam a keményítővel, elkevertem és felöntöttem a vízzel, addig főztem folyamatosan kevergetve, amíg jó sűrű ragut nem kaptam. A legvégén hozzákevertem az apróra vágott rozmaringlevelet és a kakukkfüvet is. ilyenkor meg kel kóstolni és még lehet ízesíteni. Az egész kb. 20-25 perc, nem kell teljesen megfőzni, mert még megy a sütőbe. Ez alatt az idő alatt a karfiol is megfőtt, leöntöttem a vizet róla, sóztam, borsoztam, pici szerecsendiót is adtam hozzá, hozzáadtam a kókuszolajat és anyi kókusztejet, hogy krémes legyen. a tejet és a szerecsendiót, és krumplinyomóval összetörtem az egészet. Ezután lehet két tojással dúsítani, én most nem adtam hozzá, a hagyományoshoz sem mindig szoktam. Egy jénai tálat kikentem kókuszolajal, beleöntöttem a húsos ragut, rá a karfiolpürét és szépen elsimítottam. Ha valakinek van hozzá türelme, lehet habzsákból is nyomni rá a karfiolpürét, úgy nagyon szép lesz. 200 fokos sütőben 25-30 percig kell sütni, ha a tepsi színültig van, akkor érdemes egy nagyobb tepsire állítva betenni a sütőbe, mert ahogy sül, a húsos ragu kibuggyan a karfiol alól és súrolhatjuk a sütőt.
A karaj szeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. Eredetileg ez az étel karajból készül, de ha valaki nem szereti a szárazabb húsokat, nyugodtan készíth...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű60 dkg sertéscomb 30 dkg zöldbab 10 dkg füstölt szalonna 2 fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 1 db paprika 1 db paradicsom 1 mk. köménymag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy serpenyőben felolvasztom a zsírt, és a felkockázott hagymát elkezdem megpirítani rajta. Hozzáadom a csíkokra szeletelt sertéscombot, sóval és borssal ízesítem. Minden oldalát...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA májat megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát szeletekre vágjuk és az olajban megfonnyasztjuk, majd hozzádobjuk a májat és folytonosan keverve nagyobb tűznél pirítjuk, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes