1 kg darált dagadó vagy lapocka,
3 db szikkadt zsemle, vagy kettő közepes szelet kenyér,
13 db tojás,
1 csapott evőkanál só,
1 teáskanál piros paprika,
2 gerezd fokhagyma,
bors,
őrölt kömény,
egy csokor petrezselyem zöld,
zsemlemorzsa.
A zsemléket hideg vízbe áztatjuk (lehet 2 szelet kenyér is, ennek a héját vágjuk le), majd kicsavarjuk és a darált húshoz adjuk. Ráütünk három egész tojást, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a pépesre tört fokhagymát és egy pici őrölt köményt. (Lehet hozzáadni olajon megdinsztellt pépesített közepes fej vöröshagymát is, én nem szoktam...)
A masszát összegyúrjuk, majd pár percet pihentetjük, kóstoljuk, ha szükséges utána fűszerezünk. Ha túl lágynak találjuk a masszát, egy-két evőkanál zsemlemorzsát keverjünk bele.
Nyolc tojást keményre főzünk, héjától megtisztítjuk, majd nem túl apróra feldaraboljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet és egy egész felvert tojást. Óvatosan összeforgatjuk.
A húsmasszát kettéosztjuk, (két rúd lesz belőle), majd sütőpapíron kettő darab kb. egy cm vastagságú téglalappá lapítjuk a kezünkkel. A tojás tölteléket megfelezve a massza közepére egy csíkban végig rakjuk, majd a sütőpapír segítségével óvatosan feltekerjük, óvatosan megformázzuk, végeit lezárjuk. Átcsúsztatjuk egy kizsírozott tepsibe, a maradék egy egész tojást felverjük és vékonyan lekenjük a rudakat. Villával megszurkáljuk a rudak tetejét, hogy sülés közben a gőz ki tudjon jönni, így nem reped szét a rúd.
200 C° os sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Kihűlve szeletelhetjük.
Tudom, hogy a Stefániába egész főtt tojás jár, de így könnyebben szeletelhető lesz a végén a rúd....
Sokan tesznek a húsmasszába apróra vágott, vagy pépesített vöröshagymát, nyersen vagy dinsztelve, nekem nem hiányzik belőle. Az őrölt kömény opcionális, az akár ki is hagyható...
Zwiebel und Knoblauch schälen und fein würfeln. Den Speck in Streifen schneiden. In einem Topf einen Esslöffel Olivenöl erhitzen und die Zwiebel und den Knoblauch darin andünsten....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHígabb nokedli tésztát készítünk belőlük. A húst lisztbe forgatjuk, majd megmártjuk a masszába és azonnal a forró olajba tesszük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKidagasztjuk jól,másnap használhatjuk,a maradék tetős dobozba a hűtőbe 10 napig is eláll.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz eredeti carbonara spagetti elkészítéséhez a pancettát (ha nem kapunk, akkor se essünk kétségbe, kolozsvári szalonnával is tökéletes lesz) felcsíkozzuk, és az olajon lassan megpi...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű