menu

Családireceptkönyv.hu

Foszlós citromos-mákos kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


30 dkg finomliszt átszitálva
3 evőkanál kristálycukor
3 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
10 dkg puha vaj
2 tojássárgája
fél citrom leve és reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg darált mák
7 dkg kristálycukor
1,5 dl langyos tej
2 evőkanál méz
3 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)

+ tetejére 1 felvert tojás

Elkészítés:


1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a vajat, tojássárgákat, melyekkel összemorzsoljuk a tésztát, végül hozzáadjuk az élesztős tejet is és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Jó lágy legyen (ha nem érezzük elég lágynak, adhatunk még hozzá pici langyos tejet). Egy tálat meghintünk liszttel, beletesszük a tésztát, majd letakarva duplájára kelesztjük (ez kb. 30-40 perc). Egyébként a tésztát bedagaszthatjuk kézzel vagy dagasztógéppel is, sőt a kenyérsütőgép dagasztó programjával is.
2. A töltelékhez a tejbe beletesszük a cukrot, mézet, mazsolát, citrom héját, felforrósítjuk (nem kell forralni, csak felmelegíteni), elzárjuk alatta lángot, majd belekeverjük a darált mákot is. Félretesszük.
3. A kinyújtott tésztát enyhén átgyúrjuk, két egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk egyenként téglalap alakúra (kb 5 mm vastagra), majd egyenletesen megkenjük mind a kettőt a töltelékkel. Feltekerjük, mint a bejglit, majd összefonjuk.
4. Egy kivajazott/lisztezett kalácsformába helyezzük a tésztát (lehet forma nélkül is tepsiben sütni), hagyjuk még kelni kb. 15 percig, majd a tetejét lekenjük a felvert tojással és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Kb. az első 15-20 perces sütési idő után, ha már szép barna a kalács teteje, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg, de a közepe még szépen süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
5. Ha megsült, 5 percet a formában hagyjuk, majd óvatosan egy késsel körbelazítjuk a formában a tésztát és kiborítjuk egy fa táblára.

Trükkök, tippek, praktikák:


Pihe-puha, foszlós, kellemes citromos aromájú csoda finom kalács! Reggelire vagy akár vacsorára is egy bögre tejjel nagyon jól tud esni.
Az ilyen hűvös, szürke, borongós időben egyre nagyobb kedvem van sütögetni a télies hangulatú süteményeket. Gondolom, ezzel Ti is így vagytok... Próbáljátok ki ezt a klassz kalács receptet is, ígérem, nem fogtok csalódni! :)

Foszlós citromos-mákos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kókuszos rózsatekercs
Kókuszos rózsatekercs

A lisztet a margarinnal, csipet sóval elmorzsolni, majd a tejben feloldott, kevés cukorral megfuttatott élesztőt hozzáadni, a tojások sárgájával összegyúrni, eldolgozni. Pihentetés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: keria
Házi kenyér
Házi kenyér

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos vízben elkevert élesztőt, a sót, a kovászt és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, miközben dagasztjuk a tésztát. Körül...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kókusztekercs
Kókusztekercs

Elkészítése : A tejet felforraljuk a cukorral. A tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és besűrítjük,de vigyázva mert lekaphat az alja. Ha ez kész,egy nagyobb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Oroszkrémes pite
Oroszkrémes pite

150 g vajból, 125 g tejfölből, 1 tojássárgájából és kb. 360 g lisztből rétes keménységű tésztát gyúrunk, majd 2 óra hosszat hűvös helyen pihentetjük. Azután a tésztából 4-5 nagyon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk