30 dkg finomliszt átszitálva
3 evőkanál kristálycukor
3 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
10 dkg puha vaj
2 tojássárgája
fél citrom leve és reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
1 csipet só
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
7 dkg kristálycukor
1,5 dl langyos tej
2 evőkanál méz
3 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)
+ tetejére 1 felvert tojás
1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a vajat, tojássárgákat, melyekkel összemorzsoljuk a tésztát, végül hozzáadjuk az élesztős tejet is és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Jó lágy legyen (ha nem érezzük elég lágynak, adhatunk még hozzá pici langyos tejet). Egy tálat meghintünk liszttel, beletesszük a tésztát, majd letakarva duplájára kelesztjük (ez kb. 30-40 perc). Egyébként a tésztát bedagaszthatjuk kézzel vagy dagasztógéppel is, sőt a kenyérsütőgép dagasztó programjával is.
2. A töltelékhez a tejbe beletesszük a cukrot, mézet, mazsolát, citrom héját, felforrósítjuk (nem kell forralni, csak felmelegíteni), elzárjuk alatta lángot, majd belekeverjük a darált mákot is. Félretesszük.
3. A kinyújtott tésztát enyhén átgyúrjuk, két egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk egyenként téglalap alakúra (kb 5 mm vastagra), majd egyenletesen megkenjük mind a kettőt a töltelékkel. Feltekerjük, mint a bejglit, majd összefonjuk.
4. Egy kivajazott/lisztezett kalácsformába helyezzük a tésztát (lehet forma nélkül is tepsiben sütni), hagyjuk még kelni kb. 15 percig, majd a tetejét lekenjük a felvert tojással és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Kb. az első 15-20 perces sütési idő után, ha már szép barna a kalács teteje, akkor takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg, de a közepe még szépen süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
5. Ha megsült, 5 percet a formában hagyjuk, majd óvatosan egy késsel körbelazítjuk a formában a tésztát és kiborítjuk egy fa táblára.
Pihe-puha, foszlós, kellemes citromos aromájú csoda finom kalács! Reggelire vagy akár vacsorára is egy bögre tejjel nagyon jól tud esni.
Az ilyen hűvös, szürke, borongós időben egyre nagyobb kedvem van sütögetni a télies hangulatú süteményeket. Gondolom, ezzel Ti is így vagytok... Próbáljátok ki ezt a klassz kalács receptet is, ígérem, nem fogtok csalódni! :)
A cérnametéltet enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és forrón összekeverjük a vajjal és hagyjuk kihűlni. A túrót egy tálba tesszük, majd villával egy kicsit összetörjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben kevés cukorral feloldjuk az élesztőt, beleöntjük az lisztbe hozzá adunk minden anyagot és kidolgozzuk. //Nem kell keleszteni azonnal süthető.//// --4 cipót készítünk, ki...
Elkészítési idő: 35 Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk és összegyúrjuk a 3 tojássárgájával, és a 2 vaníliás cukorral. 10 percig pihentetjük. A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk és kis pogácsa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű-a pudingot szokásos módon megfőzzük majd még forrón hozzákeverjük a tejfölt a tojások fehérjéből kemény habot verünk ,ezt is a tejfölös pudinghoz adjuk -nem keverjük inkább át...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű