80 dkg sertéscsont (sertés velőscsont)
1 kis db káposzta (felezve)
1 nagy db karalábé (négybe vágva)
3 közepes db vöröshagyma (utolsó héj rajta marad)
8 gerezd fokhagyma (negyedelve)
2 db babérlevél (kis)
1 közepes db zeller (nagyobbra kockázva)
8 nagy db sárgarépa
10 nagy db fehérrépa
1 nagy db pasztinák
5 db zellerlevél
3 közepes db tv paprika (mirelit, házi)
3 nagy db paradicsom (mirelit, házi)
6 közepes db burgonya
40 dkg karfiol
8 l víz
5 ek ételízesítő (esetleg só)
3 kk négyszínű bors (frissen őrölt)
2.5 kávéskanál szerecsendió (frissen őrölt)
3 kk fehér mustármag
1 csokor petrezselyem
3 teáskanál őrölt fűszerkömény
500 g cérnametélt (vagy csigatészta)
A mosott velőscsontokat egy nagy fazékban feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt a csont vize, lehabozzuk.
Megpucoljuk, és feldaraboljuk a zöldségeket.
Beletesszük a zöldségeket (kivétel: burgonya és karfiol!) és a fűszereket a velőscsont vizébe.
Kis lángon fedő alatt gyöngyöző forrással megfőzzük a levest.
Beletesszük a vége előtt 15-18 perccel a karfiolt, és főzzük tovább
10 perccel a vége előtt beletesszük a burgonyákat egyben, ha forrni kezd, kóstoljuk. A karfiol és a burgonya után szükséges némi utánízesítés, főleg só, de lehet, hogy mindenből egy kevés, ahogy érezzük az ízét. Ha a karfiolba a villát szépen be tudjuk szúrni, és puha, a burgonyát is leellenőrizzük így, és puha, kikapcsoljuk a levest, készen van.
Kis fazékban sós vízben kifőzzük a levesbetétet, leszűrjük, tálaló tálba öntjük, rászűrjük a levest.
Külön tányéron tálaljuk a velőscsontokat, másik külön tányéron a káposztát, a karfiolt, a burgonyát, a zöldségeket (a velőt mindenki magának a tányérjára kiskanállal szedheti ki a csontból).
A leves összes levét leszűrjük, és egy fazékba öntjük. A leves levét másnap a maradék zöldségekkel tálalhatjuk, csak tésztát főzzünk ki hozzá.
A még megmaradt levest pedig betehetjük a fagyasztóba, külön edényben vagy sok kis edényben (szószok ízesítésére vagy bármire), esetleg még jégkockatartóba is, amivel tudjuk ízesíteni a rizottót, kifőtt tésztánál a szószt.
1. Olíva olajon a vegetát megdinsztelem, majd hozzáadom a gombát. (Ha száraz kevés vizet adok hozzá) 2. Mikor félig megpuhult a gomba mehet hozzá a sárgarépa + fél csomag Ázsia f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1: A lábasban hevítsd fel az étolajat. Forró legyen, de ne túlhevített! 2: Tedd bele a köménymagot, fokhagymát, lisztet és alaposan keverd el. 3: Ha a liszt sima és felhabzott, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden zöldséget alaposan megtisztítunk. A karfiolt apró rózsáira szedjük. A sárgarépát (ha nagyobb, negyed karikára), a petrezselymet karikára, a krumplit kockára, a vöröshagymát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap a levet leöntjük róla és 2 liter hideg vízbe feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira meg nem puhu...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű