20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé, só, bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves /húsleves/ víz
20 gr zselatin (nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld
folpack
1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerinc formát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
Keverd össze az öntet hozzávalóit. Egy nagyobb tányéron helyezd el a rukkola leveleket, tedd a tetejére a körteszeleteket és a sajtot. Közvetlenül tálalás előtt locsold meg az önt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót a tejjel forrald össze. Majd szűrd le egy sűrű szitán és öntsd bele egy lábasba. Add hozzá a vajat, tojást, szódaport, és a sót. ( Itt kell ízesítened ha akarod, pl. kömény...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lencsét alaposan megmossuk, néhány órára áztatjuk, esetleg egy egész éjszaka. Azután sós, babérlevéllel ízesített vízben a zöldségekkel együtt megfőzzük. Mikor megfőtt, leszűrj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklát és a gombát felszeleteljük, és összekeverjük. A többi anyagból kikeverjük a mártást, és ráöntjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű