Családireceptkönyv.hu

Zöldséges brokkoligratin


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


800 g brokkoli
800 g burgonya
400 g sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
só, bors
2 babérlevél
diónyi vaj/margarin
80 g edami vagy trappista sajt
8-10 koktélparadicsom
Az öntethez:
30 g rizsliszt
2 tojás
2 dl tejszín
őrölt fehér bors
szerecsendió

Elkészítés:


1. A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát, sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A brokkolirózsákat forrásban lévő, enyhén sós, a fokhagymával és a babérlevelekkel ízesített vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe merítve lehűtjük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet.

2. A burgonyát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát rézsútos karikákra szeljük, mindkettőt bő hideg vízbe csúsztatjuk, kissé megsózzuk, és a forrástól számított 10 percig főzzük. Leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobb, tálalásra alkalmas, szemrevaló sütőtálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A burgonyát és a sárgarépát a sütőtálba terítjük, csinosan a tetejükre rendezzük a brokkolirózsákat.

4. Az öntethez simára keverjük a rizslisztet a tojásokkal, apránként beledolgozzuk a tejszínt, ízlés szerint sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egyenletesen a zöldségre öntjük. Tetejére reszeljük a sajtot, betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).

5. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a félbe-negyedbe vágott paradicsomokkal díszítjük, és hústalan egytálételként vagy hirtelen sült húsok, halak köreteként kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fontos:
Ha mélyhűtött brokkoliból készítjük, felengedés nélkül dobjuk a forró vízbe, a többi ugyanaz.

Változatok:
Néhány szelet hússal gazdagítva remek egytálétel válik belőle: személyenként 2 vékony szelet kicsontozott karajt vagy félbevágott csirkemellfilét kissé kiverünk-elvékonyítunk, megszórunk sóval, borssal, fátyolnyi liszttel, és kevés olajban mindkét oldalukat elősütjük (2-2 perc). A sütőtálba fektetjük őket, beterítjük a zöldséggel, a többi ugyanaz. Könnyű, ízletes vendégváró!

Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé

A zöld különféle árnyalataiban pompázó, kócos-rendetlen üstökű, mediterrán származású brokkoli igénytelensége és magas kálcium tartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva, salátának, savanyúságnak, felfújtnak, levesnek, köretnek vagy rakottasnak egyaránt finom.

Zöldséges brokkoligratin

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: László
Sütőtök sütés
Sütőtök sütés

Bécsi tök EM 220 C 220 C -> 30 perc 200 C -> 30 perc 160 C -> 20-30 perc Kanadai tök Majdnem úgy, mint a bécsi

Elkészítési idő: 80-90 perc
Nehézség: Nehéz
share
Mértékegységek
Mértékegységek

Házi mértékegységek súlya.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Alu Began
Alu Began

Felmelegítjük zsíradékot, és kisütjük benne a padizsánt (sötét barnára) és a krumplit. Összekeverjük egy edényben a gyömbért, zöldpaprikát, koriandert, kurkumát két-három evőkanál...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk