1 kb fél kilós fonott kalács amit előző nap megsütök, és hagyom hogy megszikkadjon.
25 dkg darált mák
1 l tej
3 db tojás
15 dkg barna nádcukor
6 dkg vaj
1 vanília rúd, vagy 1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
5 dkg rumba áztatott mazsola
1/2 bio citrom reszelt héja
A kalácshoz:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
3 evőkanál barna nádcukor
2,5 dkg élesztő
4 dkg olvasztott vaj
1/2 mokkáskanál só
Ebből a mennyiségből több lesz mint fél kiló, de a gubához, csak annyit használok fel.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatom, a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a tojás sárgákat, a cukrot, sót, az élesztőt, a maradék langyos tejet. Jól összedolgozom, mikor a tészta összeállt, hozzáadom a vajat, jól kidolgozom, bedagasztom, majd kb. fél órát letakarva langyos helyen megkelesztem. Miután megkelt, átgyúrom, három cipóra osztom, és újra harminc percig langyos helyen kelesztem. Mindhárom cipót megsodrom, három egyenlő hosszú rudat formálok belőlük. A rudakat megsodorva összefonom. Sütőlemezre teszem, megkenem tojás sárgájával, mielőtt sütőbe teszem még 20 percig kelesztem és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 perc alatt megsütöm. Miután megsült hagyom kihűlni.
A rakott mákosgubát egy kerek kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítem. A tejet a vaníliával és a vajjal felforralom, a tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverem, majd miután felforrt a tej, hozzákeverem, de le is veszem a tűzről, már nem főzöm tovább. A szikkadt kalács szeleteket, megpirítom, erre kiválóan alkalmas (ha van) a Tefal Actifry sütő, mert pillanatok alatt tökéletesen megpirítja a szeleteket. A sütőedényt kivajazom, a kalács szeletekkel kirakom az alját, megöntözöm a forralt, édes tejjel, megszórom a darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszek, megöntözöm ismét tejjel, megint mák és mazsola következik. Addig rétegezem így amíg tele lesz az edény. A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verem pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenem a rétegek tetejére. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 35-40 perc alatt készre sütöm. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, hagyom a sütőben kihűlni. Fontos, hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.
A sajkrémhez egy tálban villával összenyomkodjuk a kecsekesajtot, hozzákeverjük a vajkrémet és a créme fraiche-t. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, sót, borsot és a fokhagymát, belecsep...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a margarint és a zsírt, majd az egészet összemorzsoljuk. Beleszórjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sütőport, ráreszeljük a citromhéjat, hozzáadju...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1. a tésztához elmorzsoljuk a vajat a sót és a lisztet, majd a hideg tejjel összekeverjük a cukrot/eritritet, hozzáadjuk az élesztőt, egy egy egész tojással az egészet síma tésztáv...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz őrölt mogyorót összekeverjük az édesítővel és a kakaóporral, majd a vizet kanalanként hozzáadva formázható masszát készítünk akár kézzel, akár egy kanál segítségével. A masszát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű