Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Rakott mákosguba


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kb fél kilós fonott kalács amit előző nap megsütök, és hagyom hogy megszikkadjon.
25 dkg darált mák
1 l tej
3 db tojás
15 dkg barna nádcukor
6 dkg vaj
1 vanília rúd, vagy 1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
5 dkg rumba áztatott mazsola
1/2 bio citrom reszelt héja

A kalácshoz:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
3 evőkanál barna nádcukor
2,5 dkg élesztő
4 dkg olvasztott vaj
1/2 mokkáskanál só

Elkészítés:


Ebből a mennyiségből több lesz mint fél kiló, de a gubához, csak annyit használok fel.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatom, a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a tojás sárgákat, a cukrot, sót, az élesztőt, a maradék langyos tejet. Jól összedolgozom, mikor a tészta összeállt, hozzáadom a vajat, jól kidolgozom, bedagasztom, majd kb. fél órát letakarva langyos helyen megkelesztem. Miután megkelt, átgyúrom, három cipóra osztom, és újra harminc percig langyos helyen kelesztem. Mindhárom cipót megsodrom, három egyenlő hosszú rudat formálok belőlük. A rudakat megsodorva összefonom. Sütőlemezre teszem, megkenem tojás sárgájával, mielőtt sütőbe teszem még 20 percig kelesztem és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 perc alatt megsütöm. Miután megsült hagyom kihűlni.
A rakott mákosgubát egy kerek kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítem. A tejet a vaníliával és a vajjal felforralom, a tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverem, majd miután felforrt a tej, hozzákeverem, de le is veszem a tűzről, már nem főzöm tovább. A szikkadt kalács szeleteket, megpirítom, erre kiválóan alkalmas (ha van) a Tefal Actifry sütő, mert pillanatok alatt tökéletesen megpirítja a szeleteket. A sütőedényt kivajazom, a kalács szeletekkel kirakom az alját, megöntözöm a forralt, édes tejjel, megszórom a darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszek, megöntözöm ismét tejjel, megint mák és mazsola következik. Addig rétegezem így amíg tele lesz az edény. A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verem pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenem a rétegek tetejére. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 35-40 perc alatt készre sütöm. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, hagyom a sütőben kihűlni. Fontos, hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.

Rakott mákosguba

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Réffy
Pulykamell aszalt szilvával
Pulykamell aszalt szilvával

A húst hosszanti irányban négy centiméterenként kicsit bevágjuk, majd sóval és borssal bedörzsöljük. Tetszés szerint egyéb fűszer is használható (pl. rozmaring, bazsalikom). A vágá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Sajtos sonkás göngyölt karaj
Sajtos sonkás göngyölt karaj

A húst megtisztítjuk, és hosszában magunk elé fektetjük. Oldalról, körülbelül egy centiméterrel a vágódeszka felett elkezdjük bevágni a húst. Mielőtt levágnánk szeletnek, kb. 1 ce...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Sós stangli kifli (Vaskeresztes)
Sós stangli kifli (Vaskeresztes)

Az élesztőt 1-2 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a tojást egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkezdjük dagasztani a tésztát. Közbe...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Amália
Tűzdelt zsebes karaj 2 féle módon
Tűzdelt zsebes karaj 2 féle módon

Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, a husukat héjastúl cikkekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A hús tetejét 1,5 cm-es közökben bevágjuk, a vágatokat mustárral kiken...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk