Családireceptkönyv.hu

Lekvár répából


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 kg sárgarépa
50 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
2 narancs
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:


A sárgarépát megpucoljuk, feldaraboljuk, megfőzzük, pürésítjük. 2 kg nyers répából kb. 1,5 kg pürére számíthatunk úgy, hogy a hámozás alapos volt és darabolás közben elfogyott néhány répakarika is (ebből már kiderült, hogy mi melyik táborba tartozunk... :)

A citromot és a narancsokat kifacsarjuk, jöhet a gyümölcshúsuk is. Ha sikerült kezeletlen gyümölcsöket szereznünk, akkor a héjukból is reszelhetünk.

A püréhez hozzáadjuk a cukrot, a gyümölcslevet és a fűszereket, majd feltesszük az egészet rotyogni. Nem kell sok ideig főzni, 15 perc bőven elég, hogy elérjük a teljes rendezetlenség állapotát. (A cukor mennyiségéről annyit megjegyzünk, hogy kóstolással kalibráltuk és függ a répa édességétől is. Természetesen, aki kevésbé édesen szereti, az használhat belőle kevesebbet.)

Ha túl hígnak találnánk a lekvárt, jöhet lekvársűrítésre dzsemfix vagy pektin. Mi az utóbbit alkalmaztuk, elegendő volt 6 g a kívánt állag eléréshez. Van, aki almával sűrít, de mi már újabb növénnyel nem akartuk fokozni a kialakult ízkavalkádot :)

És már el is készültünk! Jöhetnek az üvegek. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha szemrevaló üvegekbe töltjük a végterméket, akkor tovább is ajándékozhatjuk (arról nem is beszélve, hogy a meglepink egyedien snájdig és nem is kerül sokba.) Ha ügyes betöltő tölcsért is használunk, akkor ráadásul egy csepp se megy mellé!

A fenti mennyiségből 6 db 3 decis (annál kicsit nagyobb) üveget töltöttünk meg, és még maradt néhány evőkanálnyi a kóstolásra. Aki kreatív vénát érez magában és a finommotorikája is rendben van, az az üvegben elhelyezhet kezeletlen(!) narancs- vagy citromkarikát is (ahogyan mi is megtettük, nem volt könnyű). Lezárás után ne felejtsük el az üvegeket fejjel lefelé fordítani 10 percre, így megoldjuk a tartósítást is.

A kóstolás eredménye: az első löket némileg hasonlít a sárgarépára, de olyan gyorsan úszik utána a narancs, a gyömbér és a fahéj aromája, hogy emlékeink össze is zavarodtak, mi is volt az első benyomás. Ugye milyen pompás?

Lekvár répából

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Őszibarack befőtt
Őszibarack befőtt

Készítsük elő a barackokat: vágjuk őket félbe, a nagyobbakat 3-4 cikkre és távolítsuk el a magot (ízlés szerint meg is hámozhatjuk őket). Áztassuk a barackokat citromos vízbe 10-15...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Levendulás almazselé
Levendulás almazselé

Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll vagy gézzacskóba kötünk, majd citromlével együtt az almaléhez adjuk. Beleszórjuk a befőzőcukrot, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kocso...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Aszalt paradicsom
Aszalt paradicsom

A paradicsomot alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal vájjuk ki a magját. Ezután egy alufóliával bélelt tepsibe tegyük egymásmellé a félbevágott, kimagozott paradic...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
CSERESZNYE BEFŐTT *
CSERESZNYE BEFŐTT *

Magos változat: A cseresznyét a szárától megtisztítva megmossuk, lecsepegtetjük. A vizet a cukorral felforraljuk. A gyümölcs egy részét beletesszük a szirupba, kb. 5 percig ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk