Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Rákóczi túrós


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


20 dkg cukor
40 dkg vaj, vagy margarin
60 dkg liszt
1 tojás
reszelt citromhéj

Töltelék:
1 kg túró
20 dkg cukor
vaníliás cukor
citromlé
mazsola
2 tojás sárgája

Hab:
40 dkg cukor
40 dkg tojásfehérje

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit gépben összegyúrjuk, majd liszt nélküli deszkán henger alakúra formáljuk, majd alálisztezünk, kezünkkel lelapítjuk, majd 4 mm nagyságúra nyújtjuk. A tésztát sütőlapra helyezzük, sütőkerettel megfelelő méretűre vágjuk, tetejét megszurkáljuk, és félig kisütjük.
(a műhely sütőlapja hőre elhajolnak, ezért a sütőtérbe két tepsit teszünk, alulra a lyukacsos szerkezetűt, erre tesszük rá a tésztával együtt a sima sütőlapot)
A félig kisütött linzerlapra ráhelyezzük a túrótölteléket, és kenőkés segítségével egyenletesen eloszlatunk a lapon.
Ismét betesszük a sütőbe, és majdnem készre sütjük. Míg sül, elkészítjük a habot a tetejére.

Hab készítése: A 40 deka cukorból 30 dekányit sütőpapiros tepsire szórva, 160 C-os sütőben megmelegítjük. Közben a tojásfehérjét a maradék 10 deka cukorral habbá verjük, majd a felmelegített cukorral verjük készre.

A kész habot eloszlatjuk a túrótölteléken körülbelül 4 cm magasan. A hab tetejét recés kártyával mintázzuk, majd fakanállal nyelével, átlósan keresztben csíkokat húzunk a habba.
A hab tetejét porcukorral szórjuk (mindenhová kerüljön, sehol ne legyen fényes a hab teteje)

A süteményt 180 C-os, gőzmentes sütőtérben készre sütjük, addig, míg a teteje aranysárga színű nem lesz.
Ha kihűlt, habzsákból vékony lekvárcsíkokat húzunk a fakanállal kivájt mélyedésekbe.

Szeletelése: 5x7-ba vágjuk, négyzet alakúra. Előbb csak a habot átvágva, a következő csík vágása előtt a kést mindig meleg vízben leöblítve, majd letörölve haladunk végig. Ha a habot átvágtuk, végigvágjuk a túróval töltött részt és a linzertésztát is.
Hosszában 7 csíkra osztjuk a süteményt, és szintén két részletben vágjuk át.

Rákóczi túrós

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Szilvia
Kókuszkocka muffin
Kókuszkocka muffin

A cukrot, a tojásokat, vajat, mézet jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. A muffin formát kibéleljük muffin papírral, majd a tésztát bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Forrázott, kefires palacsinta recept
Forrázott, kefires palacsinta recept

Elkészítése: Elektromos habverővel felvertem a tojást a sóval, jó habosra, lassan hozzáadagoltam a forró vizet, majd a kefirt, közben tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos-sonkás mini fánkok
Sajtos-sonkás mini fánkok

A krémhez a hozzávalókat összedolgozzuk. Tehetünk bele különféle zöld fűszereket is, de akkor inkább csak natúr ízű sajtot használjunk. A tésztához a vizet, a tejet, a margarint é...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csilla
Linzer
Linzer

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk