menu

Családireceptkönyv.hu

Csokoládés-málnás torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

16 dkg liszt
6 dkg kakaópor
10 g szódabikarbóna
5 g sütőpor
csipet só
2 tojás
24 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
14 dkg tejföl (vagy joghurt)
80 ml olaj
160 ml kávé
a krémhez:

45 dkg tejföl
8-10 dkg porcukor
4 dl tejszín
1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
30 dkg málna (fagyasztott is lehet)
25 g zselatin
a glazúrhoz:

80 ml víz
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
5 g zselatin
a díszítéshez:

friss gyümölcs ( a felhasznált gyümölcs szezonjában)

Elkészítés:


Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb. Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík sütőpapírral.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével, óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután egy kanállal gyors mozdulatokkal belevegyítem a fagyott málnát, és rögtön a tortaformában várakozó lapra öntöm, belesimítom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a fagyos málna miatt hamar megköt a zselatinos krém.
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszek el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítettem egy gránátalma magjaival. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tetejére gránátalmamagok kerültek, mert a fagyasztott málna kiolvadva elég csúnya látvány, díszítésre nem alkalmas.

Csokoládés-málnás torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pite - almás-túrós
Pite - almás-túrós

Az almát lereszelem, a fahéjjal és a vaníliás cukorral összekeverem. A többi hozzávalót összekeverem simán fakanállal és enyhén kivajazott tepsibe tesszük a tészta felét, majd az a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós-piskótás krémes
Diós-piskótás krémes

1.Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a pudingot, majd apránként a maradék tejet. Rátöltjük a forró t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Nyújtott rétes, egyszerű és gyors
Nyújtott rétes, egyszerű és gyors

Cipót gyúrok. A 10 dkg zsírt felolvasztom +10 dkg liszttel elkeverem és a kinyújtott tésztára kenem. Fetekerem szorosan. Négy részre vágom. Pihentetem 10-20 percig majd kinyútom...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Kókuszos piskótatekercs
Kókuszos piskótatekercs

Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét keményebb habbá verjük. A tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, végül a tojássárgájás, cukros habho...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk