1 közepes vöröshagyma
2 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
öklömnyi zellergumó
1 csokor petrezselyem
2-3 ág zellerzöld
3 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
kb. 1 csapott evőkanál só
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kiskanál kristálycukor
a galuskához:
1 tojás
10 dkg finomliszt
csipetnyi só
0,5-0,75 dl hideg víz
Az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a répát és a gyökeret 3 milliméter vastagon fölszeleteljük – ha túl vastagok, akkor félbevágva szeleteljük föl, a zellert 1,5 centis kockákra, a petrezselymet meg a zellerzöldet finomra vágjuk.
Az olajat egy fazékban kissé megforrósítjuk, a hagymát rádobjuk és kevergetve, közepes lángon 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk. A gyökeret és a zellert rárakjuk, közepes lángon 2 percig pirítjuk, majd következik a sárgarépa. További 4-5 percig pirítjuk-pároljuk.
A pirospaprikával meghintjük, kevergetve fél percig pirítjuk, majd 1,2 liter vízzel fölöntjük. Többször megkeverve fölforraljuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, a petrezselymet és a zellerzöldet beleszórjuk, a cukorral ízesítjük. Ha forr, kis lángra állítjuk.
A galuskához a tojásból a liszttel, csipetnyi sóval és annyi vízzel, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle, galuskatésztát keverünk. hagyományos módon a levesbe szaggatjuk, 3-4 percig főzzük, ezalatt éppen megpuhul a levesben minden. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük.
Ízesíthetjük 1 gerezd zúzott fokhagymával is, amit a zellerrel együtt keverünk hozzá.
3 csirkemellet felvágunk hosszúkés csíkokra. Lábosba 1-2 evőkanál olajat teszünk, majd rádobjuk a csirkehúst és hirtelen megpirítjuk. 3 sárgarépát, 2 zöldséget felkarikázunk, és ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverjük pihenni hagyjuk. (hogy a gríz kicsit megdagadjon) Szaggatjuk.
Elkészítési idő: gyors Nehézség: KönnyűA hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymákat. Öntsünk rá fehérbort, forraljuk 10 percig, majd öntsük rá az a...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA hagymát felkockázzuk kevés olajon megdinszteljük. Hozzá adjuk a a felvágott zöldségeket, a gomba kivételével és kevés víz hozzáadásával pár percig pároljuk. Vegetát és borsot adu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű